En dag på läkarprogrammet T7 Urologi #klin

Termin 7 läser vi om kirurgi. I detta ingår bla kirurgi, ortopedi, urologi och anestesi. Hur dagarna ser ut är väldigt varierande från vecka till vecka även om vi har praktik nästan varje dag. Jag tänkte i detta inlägg berätta om hur en dag på urologplaceringen, som vi är på i en vecka, kan se ut. 

07.20 – Ombyte och navigering. Kommer till sjukhuset ca 20 min innan start för att hinna byta om och hitta rätt plats som jag ska vara på.

07.45 – Röntgenrond. Urologerna går igenom röntgenbilder från olika patientfall. Vi sitter med, lyssnar, tittar och ställer frågor.

08.15 – Kaffe? Beroende på hur långdragen röntgenronden blir hinner man kanske ta en kaffe

08.20 – Kurragömma. Leta efter läkaren som jag ska gå med. Oftast hittar man vederbörande i sitt mottagningsrum eller fikarummet. Ibland inte, då får man fråga runt eller ringa.

Mottagningsrum

08.30 – Mottagningen börjar. Tillsammans med handledare tar vi emot patienter som är inbokade på mottagningen. Beroende på vad för typ av besök det är kan min roll som student variera. Exempel på vanliga besöksorsaker: uppföljning efter operation och undersökning av urinvägar/blåsa. Vid uppföljningsbesök sitter jag mest med och lyssnar. Jag brukar försöka att observera läkaren (hur denne öppnar samtalet, bemöter patienten och styr samtalet) för att själv lära mig. Såklart lyssnar jag också på den medicinska biten, patienten och dennes kroppsspråk (orolig? nervös? bekväm? lugn?). När det handlar om undersökningar så får jag som student ofta vara med och assistera eller utföra undersökningen med assistans och handledning av läkaren. 

12.00 – Lunch. Äter på avdelningen eller studentrummet. Ibland passar jag även på att plugga under lunchen då jag brukar väldigt trött när jag kommer hem. 

13.00 – Operation. Under eftermiddagen är jag med på urologiska operationer. Detta kan till exempel vara en prostatektomi (där man tar bort prostata). 

15.00 – Seminarium om urologi. Under urologi-veckan har vi seminarium varje dag. Under seminarier har vi gått igenom fall, olika urologiska cancerdiagnoser, tränat på prostatabiopsier på ett äpple, gått igenom olika katetrar, tränat på per rektum-undersökningar och identifiera fynd med hjälp av en modell. 

Prostatabiopsi på äpple och i bakgrunden en modell som används för att träna på att identifiera fynd vid per rektum.
Olika typer av katetrar

16.05 – Hem. Vi slutar 16.00 men läser man det finstilta i schemat står det att ”övertid kan förekomma”. Har man något man måste hinna till är det bra att meddela att man måste gå precis vid 16. När jag kommer hem försöker jag att läsa lite mer om det jag stött på under dagen.

Som jag nämnde tidigare ser dagar och veckor väldigt olika ut. Det tycker jag är väldigt skönt då det blir mycket variation. Jag kommer berätta mer om hur en hel vecka kan se ut under T7 lite längre fram under antagningsperioden och min bloggkollega Betül kommer att skriva om hur en vecka på prekliniska delen av läkarprogrammet kan se ut, så håll utkik!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg