Hur hittade jag en forskningsgrupp tidigt på programmet?

Är det verkligen svårt att hitta en labbgrupp för sommaren ?

Biomedicinprogrammet handlar mest om forskning inom olika områden då hela programmet baseras på att kunna förstå bättre olika molekylära anledningar till de vanliga folksjukdomarna såsom cancer, diabetes, Alzheimer’s sjukdom och så vidare…

Lucky you! Eftersom KI ger de bästa möjligheterna för dig som är student och vill få en inblick på forskningslivet tidigt på programmet. En av de vanligaste sätten att engagera sig inom forskning är att utföra en sommarforskningsprojekt hos en forskningsgrupp på KI. Detta kan man göra genom olika sätt, exempelvis;

  • Forskningsintroducerande kurs för studenter på biomedicinprogrammet är en sommarkurs där man kan anmäla sig tidigt under terminen, och sedan utför en sommarforskningsprojekt hos en forskningsgrupp som man själv hittar inom exempelvis cellbiologi, immunologi och mycket mer. Samtidigt ger kursen 10 högskolepoäng, vilket innebär att man har rätt att få CSN under den tiden man utför projekten. Kursen/projekten tar ca 7 veckor där man börjar med en introduktion och slutar med en skriftligt rapport samt presentation.

  • Ett annat sätt är att gå upp till en av dina lärarna som oftast brukar vara aktiva forskare och fråga ifall det finns någon möjlighet eller ledig plats i deras labbgrupp att delta i vad de forskar om som en ”research intern”. De flesta lärarna på KI är ganska öppna när det gäller studenter som vill forska och vill gärna hjälpa dem. Ett tips är att prata med dem tidigt innan sommaren, till exempel i början av terminen, så att det inte blir sent att hitta en ledig plats. Dessutom får man mer tid att lära sig hur man ska utföra en viss metod/teknik på labbet.

Jag har personligen utfört en sommarforskningsprojekt redan på första sommaren i utbildningen, vilket var en fantastisk upplevelse. Det hjälpte mig att inse vilket område jag är intresserad av, samt det har gett mig bra praktiska kunskaper som jag sedan använder i senare delen av programmet. Dock kan det vara lite stressigt i början då man känner sig som om man inte förstår någonting på labbet och allting känns främmande. Jag lovar dock att det kommer kännas mycket bättre när man utfört PCR 10 gånger 😀

Om du har frågor eller funderingar kring studentlivet, biomedicinprogrammet eller någonting annat så är det bara att höra av sig i kontaktformulären under ”Fråga oss” eller lämna en kommentar på bloggen. Lycka till! 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg