Patientfall del 1: Inledning

Välkommen!

Anmälningsperioden för Höstterminen 2023 har börjat och vi på studentbloggen vill gärna introducera våra program för alla framtida ansökare. Det är kanske enkelt att googla vad en viss profession gör, men att förstå hur det utspelar sig i verkligheten är en annan sak. Vad som passar just dig kan vara en komplex fråga och därför har vi bestämt oss för att pröva på något nytt.

I detta introducerande inlägg kommer jag skriva om ett helt fiktivt patientfall. De efterföljande dagarna kommer vi publicera ett inlägg var om vad vår framtida profession skulle kunna göra i detta scenario. Vården är trots allt interprofessionell och alla bidrar med deras specialitet.

Så… Det var en mörk och kylig dag..

Birgit har varit vaken sen tidigt på morgonen och ser att klockan närmar sig 9. Hon har känt sig ensam ett långt tag nu.. Kanske enda sen hennes make gick bort 2 år sedan. Hon bor ensam i en lägenhet med två trappor och det känns besvärligt att ta sig ut. Birgit känner ingen motivation för att förbereda måltider för sig själv och har blivit mer och mer av en hemma-person.

Efter uppmuntran från sin dotter, som bor utomlands, bestämmer sig Birgit för att idag handla varor. Hon beger sig flitigt ut och blir väldigt andfådd. Inköpslistan och rullatorn hade hon glömt hemma. Efter en hel natts minusgrader har svartis bildats och Birgit ramlar tyvärr innan hon kommit långt. Hon trycker på sin trygghetslarm och hemtjänsten kommer inom kort.

Birgit har så ont om höger höft att hon inte kan röra på sig. Benet ser förkortat och utåtroterat ut. Tillsammans ringer dem 112 och en ambulans transporterar henne till sjukhuset. Birgit blir inlagd på ortopedavdelningen för en höftfraktur.

Hur ser behandlingen ut? Vad kan vården göra för att öka Birgits livskvalitet och minska hennes lidande?

Denna vecka får vi synpunkter från flera program. Såhär lyder schemat;

  • Måndag: Introduktion till patientfallet
  • Tisdag: Johanna (sjuksköterskeprogrammet)
  • Onsdag: Kira (läkarprogrammet)
  • Torsdag: Frida (arbetsterapeutprogrammet)
  • Fredag: Daniela (psykologprogrammet)

Du kan följa vårdprocessen genom att gå direkt till studentbloggens startsida på ki.se/studentbloggen. Inläggen kommer även ligga samlade under kategorin ”Så funkar vården”. Lämna gärna kommentarer med frågor och funderingar.

Vi hoppas detta blir kul och givande.

Vi ses!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg