Det bästa och värsta på läkarprogrammet

Anmälan till läkarprogrammet med start VT25 är öppen. Jag närmar mig långsamt examen (även om det fortfarande känns som en evighet kvar). Det här är vad jag tycker är det bästa och värsta med läkarprogrammet. 

Det bästa

  • Utvecklingskurvan. Helt plötsligt kan man med handledning handlägga egna patienter. Det går verkligen snabbt. I de flesta situationer på sjukhuset är man den som kan minst och det känns ofta som att man inte kan någonting. Men så kommer det dagar då man märker hur mycket man har lärt sig och tittar man tillbaka på vad man kunde när man började är skillnaden enorm.
  • Simuleringar. Här får du sätta dina kunskaper på prov i en säker men realistisk miljö. Vi är flera studenter med olika roller och får in ett larm som vi ska handlägga. Patienten är antingen en docka eller en skådespelare. Med hjälp av teknologin får vi fabricerade mätvärden i realtid precis som på riktigt i akutrummet. Vi gör inga invasiva undersökningar, utan tex tejpar vi på PVK, katetrar eller vad som kan behövas. Det är väldigt kul men kan vara stressigt, dock ett ypperligt tillfälle att träna på att hålla lugnet.
  • Nyttig kunskap och förmåga till kritiskt tänkande. Det du lär dig på läkarprogrammet har du nytta av även i ditt privatliv. Du kan hjälpa dig själv och dina nära och kära till att få bättre vård. Förutom kunskap lär man sig att kritiskt granska påstådd fakta och själv göra en kvalificerade bedömningar.
  • Mind blowing. Jag har fortfarande inte kunnat släppa hur häftig sjukvård faktiskt är och hur mycket nytta den gör. Är ständigt imponerad av människorna som jobbar här, alla verktyg, apparater och smarta lösningar. Du kommer att bli den personen som dina medmänniskor vänder sig till i de allra svåraste av situationer och kunskapen du erhåller på läkarprogrammet ger dig möjlighet att hjälpa dem.

Det värsta

  • Långtråkiga praktikplatser. Ibland kan vissa praktikplatser bli lite långtråkiga, det finns inte så mycket man kan göra och handledaren har själv mycket att göra eller väldigt lite intresse för att undervisa. Här gäller det att själv ta initiativ, ställa frågor och be om att få göra saker. Går det ändå inte att hitta en syssla så sätt dig och plugga vid en dator!
  • Tentaperioder. Tentaperioder har verkligen sin charm, man är helt fokuserad på plugget och allt annat är sekundärt. Men det är tufft att plugga så intensivt och det krävs disciplin.
  • Stökiga scheman. Schemaläggning inom sjukvård är komplicerat. Detta leder till att scheman för praktik kan komma ganska nära inpå och det sker sista minuten-ändringar. Man vänjer sig ganska snabbt men ibland kan det vara lite jobbigt. 
  • Död och sjukdom. Det blir ens vardag att se både sjukdom och död. Fruktansvärda tillstånd, åkommor och livsöden. Det är många gånger väldigt hemskt men kan också vara väldigt fint. Vi får äran att hjälpa andra i deras allra svåraste och mest sårbara stunder. Det är verkligen ett privilegium. 

Stort lycka till med din ansökan!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg