En vecka på förlossningen

De senaste veckorna har jag haft praktik inom obstetrik (graviditet, förlossning och perioden efteråt). I detta inlägg delar jag med mig av hur en vecka kan se ut. Normala graviditeter och förlossningar sköts i Sverige av barnmorskor. Förlossningsläkare blir endast inkallade i komplicerade fall. Under denna kurs har vi praktik både på kvällar och helger. 

Måndag

Praktik med läkare på förlossningsavdelningen från 8-16.30. Under dagen går vi med två läkare och man kan få vara med på bland annat kejsarsnitt, när större bristningar måste sys, förlossningar med sugklocka, laktat provtagning från fostrets huvud under förlossning, bedömning av kurvor från fosterövervakning.

Tisdag

Praktik med barnmorska på mödravårdscentral 8.00-12.00. Denna dag följer vi med barnmorskan och träffar inbokade gravida patienter på en klinik utanför sjukhuset. Besöken är oftast rutinkontroller, där man i komplicerade fall ser hur patienten mår, svarar på frågor, diskuterar förlossning när det närmar sig, rutinprov och undersökningar. Resten av dagen har vi inläsning.

Onsdag 

Kvällspraktik med barnmorska 13.30-21.00. Under kvällen går vi med en barnmorska på förlossningsavdelningen. Vi har tre av dessa pass under kursen och de kan vara förlagda både dag, kväll och helg. Barnmorskan har tillsammans med en undersköterska en (ibland två) patienter som är inlagda för förlossning. Syftet är att få vara med och se hur en förlossning går till med det händer inte varje pass att ett barn faktiskt förlöses. 

Torsdag

Seminarium 12.00-16.00. I början av kursen ligger alla föreläsningar men under våra praktikveckor har vi också seminarier eller temadagar (dock inte varje vecka). Under förmiddagen har vi tid att förbereda fall som vi sedan går igenom med en seminarieledare (oftast specialistläkare) på eftermiddagen. 

Fredag

Praktik på Specialistmödravården med läkare 8.00-12.00. På specialistmödravården träffar läkare gravida för förlossningsplanering (kan vara pga graviditetskomplikationer eller förlossningsrädsla) eller för att följa graviditetskomplikationer såsom havandeskapsförgiftning (preeklampsi) eller graviditetsdiabetes.

Det är mycket praktik under kursen men vi har också tid för inläsning vilket är bra! Nu närmar vi oss slutet på kursen och tentamen. Vi har en skriftlig och en praktisk tentamen för gynekologi/obstetrik delen av kursen. Tentamen i pediatrik (som jag läst innan detta block) ligger samma dag som den skriftliga tentamen för gynekologi/obstetrik.

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg