Ansökningsdags: Vanliga frågor
- Vad är antagningspoängen för KIs läkarprogram? Oftast 1.85 på Högskoleprovet och högsta betyg i alla ämnen på gymnasiet, möjligtvis ett VG eller två B. För att gå vidare i det alternativa urvalet PIL brukar 1.4 på Högskoleprovet krävas. Du hittar de exakta värdena på UHRs sida.
- När är deadline för ansökan? Den 15e april för de som söker i alla kvoter förutom PIL. PILs deadline är tidigare – den 3e april.
- Hur långt är läkarprogrammet? 11 terminer. Efter 4 terminer får du lov att arbeta som undersköterska (varierar mellan län). När du tagit examen är du underläkare. Efter det måste du göra praktik, AT (allmäntjänstgöring), i ungefär ett och ett halvt år, för att bli legitimerad läkare. ATn är dock inte kopplad till högskolan.
- Är läkarprogrammet svårt? Ja. Det här är en jobbig fråga som förtjänar ett jobbigt svar. Kraven och lärandemålen lämnar inte mycket utrymme för tolkning, till skillnad från de flesta målbeskrivningar och uppgifter på gymnasiet, vilket jag personligen tycker gör det svårt.
- Är läkarprogrammet bra? Ja. Objektivt sett är KIs läkarutbildning den 6e bästa i världen och den enda som är gratis av de högst rankade. Personligen tycker jag att det som gör den bra är att den är starkt förankrad i forskning. Ibland är plugget tungt, men det innebär inte att det är dåligt.
- Vad lär man sig på programmet? Det som behövs för att bli läkare, och lite till. I början får man lära sig om hur människan fungerar i normala fall. Matsmältning, anatomi, blodcirkulation, andning, cellbiologi, embryologi. Senare får man lära sig mer om sjukdomar och ohälsa. Det är i början nästan bara teori, men med tiden blir utbildningen mer och mer praktisk.
1 kommentarer