Inköp och utrustning för nya läkarstudenter

Nu när höstens antagningsbesked har kommit är det säkert flera av er nya studenter som funderar på hur ni ska förbereda er för terminen på bästa sätt. Här kommer mina förslag på vad man ska köpa in inför första terminen på läkarprogrammet.

  • Bärbar dator eller läsplatta. Allt mer kursmaterial har blivit online-baserat – inte minst på grund av ”rådande omständigheter”. Om du inte redan har en laptop så är det bra att införskaffa en som du kan ta med på föreläsningarna. Tänk på att Mecenatkortet (studentkortet) ofta erbjuder bra studentpriser på datorer så se till att utnyttja den rabatten om du köper en ny dator!
  • Anteckningsblock och skrivmateriel. Vissa av oss är kanske något mer traditionella och föredrar att skriva för hand över att skriva på datorn. Det finns viss forskning som tyder på att det är lättare att minnas anteckningar man har skrivit för hand.
  • En liten termos eller vattenflaska. Det kan ta tid att vänja sig vid timmeslånga föreläsningar kl 8 på morgonen – jag är fortfarande inte van efter 4 år. Att ha med sig en termos med kaffe, te eller varm choklad kan hjälpa till. Jag brukar också ha med mig en vattenflaska ifall jag blir törstig.
  • Portionsstora matlådor. Att behöva ha med sig matlåda på lunchen var något helt nytt för mig när jag började läkarprogrammet. Jag har provat diverse olika förpackningar för matlådor, med olika god framgång. Många lådor läcker och jag har behövt hälla ut min lunch i vasken istället för att äta den alltför många gånger. Plastlådorna som man brukar köpa glass i är lätta och smidiga och oftast täta. Glasmatlådor med plastlock brukar också vara bra, men de är något tyngre och klumpigare – akta dig för att tappa dem i golvet! Bonus: Se till att alltid lägga matlådan i minst en plastpåse för att skona dig och din väska från matspill.
  • SL-kort, som du använder för kollektivtrafiken i Region Stockholm. Du kommer behöva pendla en del som läkarstudent, även om du bor nära KIs stora campus i Solna. Undervisningen sker emellanåt på Flemingsberg och ibland har du praktik på en vårdcentral långt bort. Dessutom kommer du säkert vilja prova på studentlivet – då är det också praktiskt att ha ett SL-kort. Du får såklart studentrabatt med ditt Mecenat-kort.
  • Kurslitteratur? Kort sagt, avvakta med att köpa kurslitteratur innan terminen börjar. Jag kommer skriva mer om kurslitteratur i nästa inlägg.

”Hur ska jag få med mig alla de här grejerna då?” kanske du undrar. En helt ny ryggsäck brukar vara KIs välkomstpresent till nya studenter, förhoppningsvis även i år!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle