Plugga utomlands via KIs läkarprogram

Jag läste termin 6 vid Heidelbergs universitet i Tyskland via ett Erasmus-utbyte. Bild ovan är tagen i Heidelberg av mig.

Karolinska Institutets (KI) läkarpogram erbjuder flera möjligheter till att plugga utomlands, både under längre och kortare perioder. Såhär kan du göra för att få en del av dina studier på läkarprogrammet gjorda utomlands:

  1. Åka på utbyteDu kan åka på utbytesstudier flera gånger på läkarprogrammet. Se till att plugga kurser som motsvarar de du skulle ha läst vid KI så att du får ditt utbyte tillgodoräknat!
  2. Välja Studentvalda kurser (SVK) som är förlagda utomlands. KI har SVK i bland annat Indien, Uganda, Laos, Vietnam och Tanzania. Då spenderar du 2-4 veckor utomlands. Fördelen med SVK är att de arrangeras av KI så du behöver inte oroa dig för att få studierna tillgodoräknade. Läs mer om SVK i mitt inlägg här.
  3. Skriva examensarbete utomlands. På termin 8 skriver man sitt examensarbete som läkarstudent. Examensarbetet är 30 hp, alltså en hel termin. Det finns nästan ingen schemalagd undervisning under hela terminen och knappt några obligatorier, vilket gör det till en utmärkt termin att åka bort. Handledaren för ditt examensarbete måste vara en KI-anknuten forskare, men de flesta KI-forskare har kontakter utomlands som man kan få göra sitt arbete hos.
    1. Vissa studenter ser till att lägga upp sina examensarbeten så att de bara behöver läsa och skriva, vilket gör att de inte är bundna till någon plats utan kan resa omkring hur de vill.
  4. Göra fältstudier utomlands. Har du läst 150 hp (5 terminer) eller mer på läkarprogrammet kan du ansöka om stipendiet Minor Field Studies för fältstudier i utvecklingsländer. Läs mer här.
  5. Arrangera utlandsstudier själv. Skulle du vilja plugga vid ett universitet som KI inte har utbytesavtal med kan det gå att ordna, dock kräver det mycket mer egen organisation, initiativ och resurser. Det är inte heller säkert att du kommer få dina studier tillgodoräknade. Du kan läsa mer på ki.se.

Allt om att studera utomlands som student vid KI hittar du här. Vill du läsa om mina utbyteserfarenheter kan du kolla på #utbyte på bloggen.

Bonus: Organisationerna IFMSA och MACHA erbjuder utlandspraktik som passar läkarstudenter. IFMSA är en internationell organisation för läkarstudenter som brukar erbjuda forskningspraktik om somrarna. MACHA är en ideell organisation som arbetar med mödra- och barnhälsa i Etiopien och Indien. Man brukar inte kunna få resor med IFMSA och MACHA tillgodoräknade till de vanliga studierna.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle