Smultronställen i Stockholm

Ny i stan?

Nygammal i stan men aldrig tidigare tagit dig tid att hemestra i huvudstaden?

Som 3e generationen stockholmare måste jag väl ändå bidra med några tips i detta läge!

Perfekta ställen för dig att njuta de sista sommardagarna eller spara till behövlig återhämtning när plugget sätter igång.

Jag har gjort en google-maps karta över mina smultronställen men det går lätt att googla på också eller leta sig fram till om man har lite lokalsinne… vi börjar med:

UTKIKSPLATSER

Skinnarviksberget

– Nås enklast från Zinkensdamm, där man kan passa på att ta en sväng förbi Beyond Retro om man gillar vintage. Kanske stanna till lite i Skinnarviksparken först och sedan ta en AW på toppen! Se mer på Trippa

(Foto hämtat från Trippa.se)

(Foto: Privat / vintertid)

Stadshustornet

– Ack så lång väg att klättra, men passa på en tid som denna då de asiatiska turisterna inte köar in till tornet! Utsikten är verkligen värd sin ansträngning!

Ta 3:an till Stadshuset eller promenera från T-centralen eller Rådhuset, blå linje.

Photo by Kiki Beije on June 28, 2019. Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel och utomhus

(Foto: Privat)

Skrapan – restaurang Himlen

Ta hissen upp i toppen på Skrapan för att även få utsikt över söderort! Du ser ända till Högdalstippen och lite till. Ett perfekt ställe för en AW.

https://www.skrapan.se/restaurang/himlen/

Ligger mitt emellan Medis och Skanstulls tunnelbana.

Hammarbybacken

Märks det att jag är söderböna? Jo, men backen är faktiskt tillgänglig både på sommar och vinter, om man är redo att promenera eller köra intervaller upp! Ta med lite fika eller annat gott att belöna dig med uppe på toppen så kan du åtnjuta utsikt över hela staden med Nacka reservatet i ryggen.

Station: Gå från Sickla köpcentrum (buss från Slussen) eller Sickla udde (Tvärbanan)

PROMENADER

Alla dessa broar –

Foto: Erik Liljeroth Källa: Nordiska Museet

Framförallt älskar jag Västerbron när det är skymning eller tidig morgon, lite lugnare trafik och blå/lila skimmer ligger över gamla stan och Riddarfjärden. Från Västerbron är det perfekt att fortsätta norrut antingen på Norrmälarstrand eller söderut och ta en avstickare till Reimersholme för att sedan följa Årstaviken förbi Tanto bort till Skanstull – kanske avsluta med ett bad på Eriksdalsbadet? (om promenaden tidigareläggs såklart)

Årstabron är också som vackrast i skymning eller sen eftermiddag, man letar sig ut längs spåret från Södra station/bakom Tantos skog och kolonilotter och har en ca 1km gångväg med fantastisk utsikt mot Hammarby i öst och Liljeholmen i väst. När man når broslutet på södra sidan, i Årsta, kan man antingen njuta av nyanlagda parker och utegym på västra sidan eller snirkla sig ned genom skogen och promenera i Årsta skog och sjöstig på östra sidan.

Skanstullsbron i all ära – även här en pärla i skymningen (pga mindre trafik såklart) men går du här dagtid kan jag rekommendera att ta vägen genom kolera-parken (från Gullmarsplan) för att komma ned till den nedre bron som går över Hammarbyslussen, här kan du välja att fortsätta promenaden mot nybyggda Hammarby sjöstad och anrika Luma fabriken eller fortsätta på Södermalmsidan och spana på bo-båtar.

Monteliusvägen

Antingen tar man denna väg som en förlängning av sin promenad över Västerbron, svänger då österut förbi Högalidskyrkan och slinker in på stigen vid backen bakom åldersdomshemmet. Den stigen tar en till Skinnaviksparken och därifrån upp till min främsta utkiksplats; Skinnaviksberget. Fortsätt ned från Skinnaviksberget mellan de röda kåkarna som finns med i moderna kultklassikern ”Stockholm Boogie” (kanske har du först återskapat Stockholm-boogie statyn med 2 andra vänner på toppen?)…

… ovanför Münchenbryggeriet går en bro över gatan. När du har korsat bron och följer gatan vänster så kan du antingen följa gatan eller smyga in på stråket nedanför förskolan som tar dig in på Monteliusstigen! Ivar Lo parken som man till slut kommer till är också en väldigt fin park att ha en AW eller sommaravslutning i. Precis utanför den parken ligger platsen som är min favorit, den grå-svarta stenmuren och en liten terass under eken!

Photo by Kiki Beije in Södermalm. Bilden kan innehålla: himmel, träd, hus och utomhus

Det andra och lite snabbare sättet att komma till Monteliuzstigen är antingen via Slussen eller från Mariatorget, med gång genom parken och uppför Hornsgatspuckeln. En annan kul miljö i detta kvarter är Bellmansgatan, med vindlande kullerstensgator och också som har figurerar i Milleniumtrilogin som bostad för Michael Blomkvist.

När du ändå är på Hornsgatspuckeln så varför inte ta turen vidare till Götgatan?

När butikerna har stängt och solen börjar gå ned brukar alla härliga gatumusiker titta fram… och det är ett speciellt sken här med utsikt mot Globen åt ena hållet och Gamla stans torn åt det andra.

Djurgården – Rosendalsträdgårdar och Waldermarsudde

En del av Nationalstadsparken – se mer här!

Typisk bra setting för en söndagspromenad – vardagar kan också kännas magiska då denna del av staden inte är så befolkad så kanske du kan gå här lite för dig själv. Men söndagar är typiskt bra för att strosa. Här kan du börja från flera olika håll, kanske ta SL-båten till Biskopsudden? Promenera sedan längs med Djurgårdskanalen eller sjövägen till Waldermarsudde. Kommer du från Djurgårdsbron, alltså direkt från Strandvägen, så kan du gå under den vackra blå porten och påbörja vandringen längs med Djurgårdskanalen. Om du inte viker av upp mot Rosendalsträdgårdar (söderut) så kan du ta en kaffe eller brunch vid Djurgårds brunn, en sväng över bron (norrut) och annars är just Rosendalsträdgårdar magisk för en fika i trädgården och sedan en titt på deras växter.

Foto: Eva Centergren

Följer man sjövägen runt och kommer till Waldermarsudde (strax utanför Skansen) så kommer man kanske gå ut till udden med ett majestätiskt stenmonument, ett minnesmärke från de estniska flyktingar som kom till Sverige under Andra världskriget.

Sedan vid själva Waldermarsudde, om man har tid o ork över för det, så kan man besöka konstmuseumet som oftast håller en hög standard, dock måste även studenter betala inträde.

Västerhaninge-Jordbro gravfält

Detta smultron har jag enbart hittat för att min kille flyttade ut till VH förra året och jag var ute på kvällspromenad. Jag gick längs med pendeltågsspåret i riktning in mot stan, mot Jordbro, och kom in på en fin skogsstig efter att ha passerat en hästgård. Kring mig i skogen kunde jag se stenar som liknade gravstenar fast ofilade och utan inristningar. Längre fram såg jag stenar som låg i formationer och jag insåg att dessa inte var slumpmässigt placerade. När jag så kom till en skylt så kunde jag läsa om att detta var kvarlämningar från forntiden, vissa gravar sträckte sig till järn och bronsåldern och de rikaste hade fått stenar resta i form av ett skepp. Just då skyndade jag mig hemåt igen, för i skymningen kändes det lite kusligt att vara kvar på en fornnordisk gravplats… men detta ställe fascinerar mig fortfarande och jag tycker det är väl värt resan ut till Västerhaninge för den som bor i stan, om man är historiskt intresserad  och naturfantast som jag! Se mer på Haninge kommuns hemsida.

Nacka reservatet

Denna skog har jag inte utnyttjat så mycket som jag har velat eller tänkt. När jag började jobba på Lisen, färjan som går mellan 3 bryggor i Hammarby sjö, så var planen att ta min cykel till Nacka reservatet efter varje avslutat förmiddagspass eller vice versa, det blev av typ 1 gång…

MEN det gör inte naturen desto mindre värd att besöka! För den som gillar att ta en pw, strosa i skogen, jogga eller cykla montainbike så är dessa stråk perfekta för alla. Börjar man vid Hammarbybacken så har man först en fin promenad längs med Sickla sjö och snart kommer man också till Nacka gård.

Intill gården finns en stor fin klippt äng där man kan spela kubb, fotboll eller sitta under ett träd med en bok. För att ytterligare upptäcka reservatet kan man använda sig av kartan: https://naturkartan.se/sv/nacka/nacka-gard

 

RESTAURANGER/PUBAR

Vi börjar dagen med..

Brunch:

Älskade traditioner

Södermannagatan 42, Skanstull.

Kom i tid, här blir det fullt! Hill-billy stil inredd likt någons fritidshus på 50-talet som har blivit till milkshake-hak. Fantastiska söta och salta våfflor – t.ex skagenvåffla eller eggs benedict våffla och jordgubbdmilkshake med bryggkaffet – YUM!

Berns asiatiska

I Berzeliepark mellan Kungsträdgården och Nybroplan.

Om du vill unna dig lite lyx och kanske fira ett speciellt tillfälle – här får du asiatisk brunch buffé med vårrullar, kimchisallad, suchi you name it. Se bara till att spara efterrättsmagen för deras dessert buffé är mer västerländsk men också fantastisk. Vid mitt besök var det dock lite snäsig serveringspersonal, men det är ju inget krav på att lämna dricks 😉 dock måste man passa tiden för man betalar för en 3-timmars sittning, punkt.

Photo by Kiki Beije on September 21, 2019. Bilden kan innehålla: tabell, mat och inomhus

Greasy Spoon

Tjärhovsgatan 19 (Södermalm) eller Hagagatan 4 (Vasastan)

Detta ställe står ännu på min to-Eat-list men jag har hört att det lever upp just till sitt namn, greasy – mycket fett och mycket kött! Ej bokningsbart, man får köa eller hänga på låset.

 

Vanligtvis hade jag även tipsat om Café String, som den södermalmsbo jag är, där man kan få en gedigen hemma-frukost med pannkakor, fil och flingor eller ägg till ett rimligt pris. Nu verkar de tyvärr ha stängt och kanske t.om. väntar ett ägarbyte men håll utkik i trakterna kring Nytorget – även Nytorget 6 har faktiskt utmärkt brunch!

På dagen…

Lite partisk då jag har jobbar för Bockholmsgruppen men alla deras krogar håller verkligen standard när det kommer till service och maten smakar mer än priset, mina favorit kvarterskrogar runt om i stan:

Karlaplan:

Paraden Kvarterskrog

Gamla Stan:

Österlånggatan 17 och lite mer romantiska Le Rouge runt hörnet.

Södermalm:

Meatballs for the people intill Nytan

En oftast vegetarian älskar ändå deras viltköttbullar.

Bästa kolgrillen – Amidas på Folkkungagatan 76

Det närmaste jag har varit är Grekland och det är de vibbar jag får när jag kliver in här. Har du partner kan det vara klokt att ta samma vitlökssås… just sayin. Prisvärt och smakfest i mun och mage!

Sugen på svenskt och vilt? – Kryp in

Antingen på Söder (Timmermansgatan 22) eller i Gamla stan (Prästgatan 17) som dessutom är ganska fri från stora folkmassor. Trångt och mysigt i vanliga fall, ganska luftigt och avskilt i dessa tider (just nu erbjuder de 20% pga covid-19 krisen). Fantastiska viltköttbullar, halstrad torsk och renbiff bl.a.

Photo by Kiki Beije on May 03, 2020. Bilden kan innehålla: 1 person, utomhus

Shysst snabblunch på Söder?

Shaka Shaka – om du gillar sashimi och poké bowls så är denna centralmerikanska variant perfekt för en lunch on-the-go. Min favorit är Carribean med tonfisk och chilimayo – mmMMmm-

Falloumi  – har enligt mig den bästa falafeln i stan och gottigaste tillbehören, för att inte tala om deras hembakade pita! Finnes vid Skanstull, inklämd bortom gamla Kocodrillo och Thai-kiosken på Ringvägen 127

På kvällen…

(När Covid-19 restriktionerna släpper och vi vågar smyga ut på gatorna igen)

Jag ber om ursäkt men nu blir detta nästan enbart en guide till Södermalms uteliv !

Men man får inte missa…

Lily´s burger

Kanske kan man kalla detta för Älskade traditioners lite köttigare storasyster, det enda som saknas på restaurangen är servitriser/törer på rullskridskor. Jag har testat Ralphs och BunmeatBun men Lily´s har enligt mig stans bästa burgare! Och inte nog med det… man får inte missa att besöka toaletten här – de har byggt in en smurfby i golvet!!

Inte helt ocoolt att Joel Kinnaman är en av grundarna också… skulle gissa att han kom med smurfidén, men det är bara rena spekulationer.

Photo by Kiki Beije on May 25, 2020. Bilden kan innehålla: 1 person, promenerar, står och utomhus

Jag lämnar sällan ön när mörkret lägger sig… förutom till:

Fasching

Fantastiska spelningar i anrik miljö, som den jazzklubb det är. Men även nattklubbarna håller en kvalitét som sticker ut från city’s annars stekiga eller turistiga klubbliv. Det ultimata kan ju såklart vara att betala för en spelning och sedan hänga kvar till klubben, annars öppnar klubben kl.00-04 och fredagar är det Dubbeltrubbel med funk, hiphop och r&b och lördagar är det Club Soul som beskrivs som Stockholms MESTA soulklubb 😉 Hit har jag gått många gånger för att fira mina födelsedagar, klientel typ 20-35 + 40-50 i minoritet.

Södra Teatern

Det som tidigare hette Mosebacke establissemang bildar tillsammans med Södra Teatern 2-3 dansgolv med Kägelbanan i nära anslutning erbjuder söders höjder ett brett utbud på teater, spelningar och klubbar. Södra teatern har bl.a.  en HipHop-kareoke och nere på gamla Mosebacke (numera kallad Matsalen) hålls min favoritklubb med Jamaicansk funk/reaggea/soul m.fl.

Slakthuset

Söder om söder, mittemot Globen och Tele2 arena ligger gamla slakthusområdet som idag erbjuder en av Stockholms största klubbscener med allt från HipHop/R&B till Techno och House. Inte helt ovanligt att klubben bokar stora artister som är på turné för efterfester efter större konserter.

Big Ben Pub

På hörnet Folkkungagatan/Renstiernasgatan ligger baren Big Ben Pub som nästan varje dag (Måndag, tisdag, torsdag och söndag) har Stand-up från kl.19 nere i källaren. Ibland bjuds det på internationella komiker och allra oftast är komikerna up-n-coming eller bara på förbipasserande med fräscha skämt som precis ser källarens mörker. Helt gratis dessutom, förutom garderoben så kom lättklädd ;).

Wirströms

För den som gillar blues, livejam och quiz så ligger denna bar inklämd på Stora Nygatan i Gamla stan, förklädd till en Rugby bar men går man en trappa ned så hittar man en vindlande källare som stänger all mobiltäckning ute (därtill ett utmärkt ställe för Quiz-fantaster) och alla vibes inne.

Tak Terassen

Om Södra teatern erbjuder mysigaste vyn norrut över malmarna så är Tak som Gondor och Södra teatern är Rohan – the beacon is lit! Tak terassen har ett blandat klientel men som citykrog så är det klart lite stroppigare än en vanlig reagge bar men utsikten erbjuder en inblick på slottets bakgård och en lite annorlundare perspektiv över stan.

Photo by Kiki Beije on May 05, 2018. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Vill ni ha mer smultron?

Kommentera gärna eller skicka ett meddelande via ”Fråga mig” så kanske jag knepar ihop en fortsättning på detta provsmak! Ta gärna bilder om ni nyttjar mina tips och skicka så kan jag publicera dem här på bloggen.

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier