Jag har nästan skrivit 300 blogginlägg de senaste tre åren och vissa är så klart mer lästa än andra. Så här kommer topplistan. På 3:e plats och med hela 1255 unika läsare:

Och det är väl vara rimligt att man läser på vilka egenskaper man bör ha, eller åtminstone bör utveckla under tidens gång. Sen ska man inte ta egenskaperna för sanning utan mer som ett riktning.

2:a plats hittar vi, med något fler läsare (1663 st):

Det känns betryggande att inlägget är med på topp 3-listan. Och det är väl egentligen mina 5 anledningar till varför jag blev läkare. Inlägget skrev jag för snart 2.5 år sedan och jag skulle eventuellt vilja modifiera listan i dag. Mycket på listan är sant för mig, t ex arbete med människor, naturvetenskap, medicin och ständigt lärande. Men jag tror jag skulle ändra Patienten till Patientmötet. Varför? Jo, för det är själva grunden och hela utmaningen med yrket. Det är också det som som gör arbetet spännande! Jag tror det kräver ett eget blogginlägg (alltså patientmötet) som jag inte har tid att skriva om i det här formatet.

På första plats… Med sextusen, fyrahundra fyrtioåtta (6448) unika läsare:

Det är ett jätterelevant inlägg och jag får och har fått många läsarfrågor och kommentarer just relaterat till det inlägget. Att göra sig införstådd med yrkets negativa sidor är lika viktigt som alla positiva för att få hela bilden. Jag står fast vid alla punkterna än i dag. Känner du dig rådvill, skicka gärna ett direktmeddelande till: @berg_doctor

Summeringen av hela läkarprogrammet försätter inom kort!  /O

Hej hej!

Eftersom den här bloggen närmar sig sitt slut vill jag passa på att tipsa om två andra bloggar som skrivs av två andra läkarstudenter, Linnea och Isabelle. Linnea har precis börjat termin 9 och Isabelle termin 6. Enjoy!

Länk till Linneas blogg:

https://blog.ki.se/kistudentenlinnealin/

Länk till Isabelles blogg: 

https://blog.ki.se/kistudentenisabelle/

Preklin, pre clinical studies, prekliniska studier, T1-4, teoretiska medicinstudier eller premed. Kärt barn har många namn. Under termin 7 skrev jag passande nog ett inlägg om preklin. Då var jag uppenbarligen glad att preklin var över och jag kan intyga att det fortfarande är fallet. Däremot kan jag småsakna termin 2 ibland.

Upplägget på de första fyra terminerna på läkarprogrammet ser ut så här:

  • Termin 1 – upptakt, cellbiologi, biokemi, metabolism, grundläggande anatomi och fysiologi
  • Termin 2 – fördjupad fysiologi (blod, endokrin, vätska, hjärta, njure, lunga, syra och bas mm) och mer fördjupande anatomi med fokus på extremiteter och tankestyrka muskler. Min bästa preklin-termin, helt klart!
  • Termin 3 – fortsatt fördjupad anatomi med fokus på inre oran och hjärnan, basal neurovetenskap med neurologi, inflammation och patologi (sjukdomslära)
  • Termin 4 – mikrobiologi, farmakologi och diagnostik samt preklin-tenta (en typ av integrering av de första två åren)

På sätt och vis var alla terminer utmanande och omfattade. Termin 1 var tuff eftersom det var första terminen och det var mycket press och stress kopplat till allt nytt. I sak, och så här i efterhand, handlade det egentligen bara om att lära sig saker utantill. (TIPS: Flashcards) Men kom också ihåg att njut av första tiden på läkarprogrammet. Ganska fort började jag identifiera mig som en läkarstudent.

Termin 2 var kul på många sätt! Medicin blev konkret och vi fick lära oss om vitala organ som verkligen spelar roll för den omedelbara överlevnaden. Känslan inför mötet med anatomin blev en sval historia samtidigt som alla fysiologilabbar var superroliga! Jag minns speciellt en lab när jag andades i en påse som ackumulerade koldioxid. Jag fick ont i huvudet efter och minns att mitt blod blev surt.

Tredje terminen började rätt soft för att sen avslutas med en fruktansvärd tenta -patotentan. All sjukdomslära, inflammation och framför allt cancer var svårsmält på så korta tiden. Obduktionerna var läskiga men värdefulla. Minnena sitter som inristat på näthinnan.

Sista preklin-terminen var helt okej och det kändes rimligt att lära sig om bakterier, virus och mediciner. Farmakologin var kul för det blev en integrering av alla system och hela kroppen. Diagnostikkursen var en naturliga brygga från preklin till klin. Det var spännande att lajva doktor. Undersökningstekniker, utredningar, labprover och diagnosticerande var centrala teman. Efter två år avslutades hela preklin med en meegastor tenta -preklintentan! Vad som helst kunde komma på tentan från de första två åren. Jag och min kompis Carl plugga stenhårt en vecka efter nyår och det gick vägen. Jag tror rättningen av tentan var snäll.

I nästa del får du mer information om medicin- och kirurgkursen. Så länge: Följ @berg_doctor! Hälsningar, Oscar

 

Välkommen till de sista inläggen!

 

Kom också ihåg att följa –> @berg_doctor

 

Jag har förberett tre delar om hela läkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Man kan väl lugnt säga att vissa detaljer kommer att utelämnas men jag ska försöka att ge en återblick efter 5.5 år medicinstudier. Jag tänkte ta chansen att återblicka och dela tidigare relevanta blogginlägg. Jag lovar också att länka till de topp tre mest lästa inläggen. Kan du redan nu lista ut vilket eller vilka de är?

  • Del 1 kommer uteslutande att handla om preklin, det vill säga utbildningen under de första fyra terminerna. Det är alltså den teoretiska utbildningen innan man påbörjar sin kliniska utbildning.
  • Del 2 innefattar de kanske tre viktigaste terminerna på hela läkarprogrammet, medicin och kirurgi. Det är hela fundamentet och den delen av utbildningen man som läkarstudent bör ta dom största stegen mot rollen som underläkare (även om det finns mycket tid kvar att öva på under utbildningen.)
  • I Del 3 kommer jag skriva om de avslutande viktiga och roliga kurserna inom barn, gynekologi, ögon, öron-näsa-hals, psykiatri och neurologi. Jag kanske nämner något om examensarbetet och socialmedicin, men det får vi se.

Enjoy! /Oscar

Första bilden tagen i scrubs, våren 2014. Plats: Tranebergs vårdcentral