Post-konferens

Här flyter allt på bra men det är lite kaos. Maten är god, kryddig, stark och mest vegetarisk. Hela helgen har vi spenderat på en diabeteskonferens (NUCD – National Update on Clinical Diabetes) här i Bhubaneswar. Hela konferensupplevelsen har varit kaotiskt men det känns också som hela konferensen är typsik för Indien. Allt händer samtidigt och många personer är inbladade i alla möjliga typer av problem. Under hela konferensen har diverse föreläsare presenterat vad som är nytt inom klinisk diabetesvård och samtidigt som föreläsningarna avlöser varandra springer det runt minst tio fotografer, tre té-serverare, annan personal som verkar yra, telefoner ringer hejvilt och deltagarna SVARAR och pratar under föredragen. Därtill har vi legat minst 75 minuter efter i schemat. Konferensdeltagarna kommer och går i lokalen hur de själva behagar och allt är bara helt kaos. Dessutom är det  en otrolig variation i kvalitén på föreläsarna. En sak som är gemensamt för alla föreläsare är dock att de löser ordagrant vad som står på varje slide. Och på det, pratar de allt för snabb engelska för deras eget bästa med en kraftig indisk brytning. Men vet ni vad? Allt är supergenuint och väldigt härligt!

Idag är vi tillbaka på sjukhuset och träffar nya diabetes-patienter. Varje dag avslutas med yoga 16-17 innan vi åker hem till hotellet.

Hur gick OSCE?

Bra, men två stationer var speciellt svåra. Jag hade följande stationer:
  • Infektion – pneumoni
  • Hydrering – fysikalisk status och anamnes
  • Instruering av en PEF (Peak Expiratory Flow)-mätare
  • A-HLR (läs mer här)
  • Medvetslös patient – enligt ABCDE (läs mer här)
  • Blodgas-tagning (dvs artärblodtagning)

Infektion och hydrering var speciellt svåra stationer och det berodde kanske mer på utformningen av själva stationerna. Jag hade pluggat på hydrering dagen innan OSCE men utifrån ett njurperspektiv. Kruxet var bara att examinatorn var kardiolog (hjärtläkare) och ganska ointresserad av njurperspektivet. Hur som helst gick provet bra och senare på kvällen fick jag ett mail med ett godkänt resultat.

Och hudtentan?

Angående hudtentan så gick den också bra och de flesta frågor var ganska väntade. Själva bilddelen av tentan, där vi presenterades för 25 olika hudbilder och skrev ner mest sannolik diagnos, var riktigt rolig.

Till helgen är tanken att vi ska åka till Puri, skriver något innan det. Ohm, Oscar
kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen