Startskottet 🔫

Hej!

Hoppas allt Ă€r bra med er! 🙃 Jag har fĂ„tt flera frĂ„gor av er som lĂ€ser min blogg och jag tĂ€nkte besvara en frĂ„ga lite nĂ€rmare hĂ€r pĂ„ bloggen:

NÀr pÄbörjade du utbildningen? Vad ser du för för/nackdelar med sabbatsÄr resp. pÄbörja direkt efter gymnasiet?

Jag var 23 Är nÀr jag började utbildningen. Jag har ingen exakt statistik pÄ Älder dÄ man pÄbörjar utbildningen men 23 Är verkar vara nÄgot typ av medel nÀr man börjar. Jag kan nog bara intyga att jag kÀnde mig varken gammal eller ung. Man kan dela in nyantagna lÀkarstudenter vid KI i tre grupper:

  1. De som kommer direkt frÄn gymnasiet (eller inom ett till tvÄ Är efter studenten)
  2. De som har gjort nÄgot annat innan innan de började (lÀst andra kurser eller utbildningar, bott utomlands, jobbat nÄgra Är och/eller rest i lÀngre perioder) men som fortfarande Àr under 30.
  3. De som Àr 30+ Är och kanske har barn, en annan utbildning och/eller haft en annan karriÀr innan de pÄbörjade utbildningen.

Okej, nu generaliserade jag grovt men jag tror faktiskt att det stÀmmer ganska bra. Jag tillhörde alltsÄ kategori 2 och om man skulle uppskatta andelen studenter i varje grupp skulle jag nog sÀga: 45%, 30% och 25%. Det betyder ocksÄ att du, oavsett var du befinner dig i livet, aldrig kommer kÀnna dig ensam pÄ utbildningen eftersom det finns flera i din livssituation.

SĂ„ vad Ă€r för- och nackdelar med sabbatsĂ„rs respektive pĂ„börja utbildningen direkt efter gymnasiet? Om du vĂ€ljer att börja direkt efter gymnasiet tycker jag du ska planera in ett uppehĂ„ll efter cirka 2 Ă„r. Utbildningen Ă€r lĂ„ng och den stĂ€ller stora krav pĂ„ dig som mĂ€nniska (ja, faktiskt!). Din utbildning leder till en yrkesexamen som stĂ€ller vissa krav och jag har mĂ„nga gĂ„nger varit tacksam att jag varit lite Ă€ldre eftersom de stĂ€llningstaganden och situationer man hamnar i och stĂ€lls inför i regel Ă€r onormala och ”sjuka!”. För att bli en bra doktor krĂ€vs en stor sjĂ€lvinsikt och en god sjĂ€lvkĂ€nnedom. Att dĂ„ vara lite Ă€ldre ger bĂ€ttre förutsĂ€ttningar att verkligen förstĂ„ olika livsöden och svĂ„ra situationer som patienter kan befinna sig i.

Ett eller tvĂ„ Ă„rs sabbatsĂ„r efter gymnasiet ger sĂ„ klart lite fler referenser till ”livet” Ă€n att komma direkt frĂ„n gymnasiet. Jag kan tycka mig se att yngre medstudenter fĂ„r det tufft nĂ€r de vĂ€l kommer ut pĂ„ kliniken och min bedömning Ă€r att det oftast handlar om att de saknar arbetslivserfarenhet eller referenser till andra livsöden. Med det sagt finns det Ă€ven undantag och det beror mer pĂ„ vem du Ă€r och vad du bĂ€r med dig.

Over and out! /Oscar

cropped-img_0247-copy

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och Ă€r 28 Ă„r och kommer frĂ„n Östersund. Jag lĂ€ser Ă„ttonde terminen pĂ„ lĂ€karprogrammet och hĂ€r skriver jag om min vardag och hur det kĂ€nns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlÀgg

Ämnen