Praktik – VFU genom terminerna

Vad gör man när man försöker prokrastinera, jo man bloggar så klart.

Idag går vi i termin 5 ut på vår sista längre praktik eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som det också kallas. Det är 5 veckor på en plats vi själva har fått önska. Jag ska vara på barn och ungdomshabilitering och jag är extremt peppad. Det är nämligen där jag ser mig själv arbeta efter examen nästa termin, så förhoppningarna är höga. Det ska bli kul att se hur arbetet ser ut och om det är allt jag tänker att det ska vara.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit mina tips inför en praktik. Ni kan läsa det här: https://blog.ki.se/kistudententowe/5-tips-infor-praktiken/ 
Nu tänkte jag skriva lite om uppbyggnader av praktik genom terminerna (som jag gått igenom).


Termin 2

Förmig började första riktiga VFUn andra terminen och var inom äldrevården. Den pågår ca 3 veckor och i betygskriterierna ingår bland annat att göra en observation och en intervju. 


Hur kändes det?

Läskigt helt klart. Jag var så ny och kände mig som en fisk på torra land. Men med turen av en bra handledare och lite tid så gick det ändå. På det stora hela tror jag inte jag insåg vad jag lärde mig förrän efteråt. Det var så mycket tankar och energi som gick åt att känna sig osäker och ny.


Termin 4

Denna VFUn var delad i två. Fem veckor inom slutenvården och fem veckor i primärvården. Här är kraven högre, så klart. Du förväntas sträva mot självständighet inom den arbetsterapeutiska processen.


Hur kändes det?

Med högre krav kommer också mer nerver. Kan jag verkligen det här? Har jag fått med mig allt jag behöver för att kunna ta anamnes och sånt? Sanningen är att så mycket kommer av att testa sig fram. Läskigt för någon som inte gillar att misslyckas, men med fem veckor på varje ställe har man tiden att successivt öka på. Tänk på att kommunicera med handledaren så kommer allt gå galant.


Termin 5

Och så nu då, fem veckor på ett önskat område. I slutet av förra terminen fick vi prioritera de 8 platser vi helst ville ha från en lista av praktikplatser som kunde ta emot oss. Någon vecka senare fick vi veta vilket av våra val vi fick. Och nu är det snart dags.


Hur känns det?

Spänt och förväntansfullt. Jag ser fram emot det mycket mer än tidigare VFU perioder. Kanske för att jag känner mig mer säker på mina kunskaper nu när vi kommit längre in i utbildningen. Kanske för att det är ett område jag själv valt och är intresserad av.


Studiebesök

Under termin 1 och 3 gör man kortare studiebesök på olika platser med olika syfte och det är lärorika tillfällen att se bredden av arbetsterapi och att vår kunskap om aktivitet och delaktighet behövs på så många olika ställen.

Okej, slutprokrastinerat! Denna litteraturuppgift skriver inte sig själv.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar