Hur jag kom in på läkarprogrammet

Välkommen till studentbloggen! Mitt namn är Kira, jag går termin 6 på läkarprogrammet och kommer blogga här tillsammans med mina kollegor från andra program. Här kan du läsa våra presentationer och i detta inlägg berättar jag lite mer om hur jag kom in på läkarprogrammet.

Att bli läkare drömmer många om som små. Vissa vet att de vill bli läkare hela livet. Andra kommer på det lite senare. Det är ofta en stor åldersspridning i klasserna och många har gjort andra saker före de började. Jag tänkte i detta inlägg berätta lite om hur jag hamnade här.

När jag var liten drömde jag om att bli skådespelare eller modedesigner, att bli läkare var aldrig en tanke som slog mig. Ingen i min familj har jobbat inom vården eller studerat något naturvetenskapligt. Under hela högstadiet var mina betyg sämre än medelmåttiga. När det var dags att välja gymnasium ville jag gå en rolig och praktisk gymnasieutbildning – modedesign.

Ett halvår in på första året började jag reflektera över vad jag vill bli och vad som faktiskt är en bra väg att välja. Jag visste att jag ville hjälpa andra och ha ett stabilt yrke. Efter mycket reflekterande över många potentiella professioner landade jag i att det var läkare jag ville bli.

Något jag snabbt insåg var att det inte är det lättaste, det krävs höga betyg för att komma in. Jag valde ändå att försöka – ifall jag inte nådde högsta betyg skulle ett försök ge mig många andra alternativ. För att vara behörig behöver man ha gått det naturvetenskapliga programmet. Så jag bytte från modedesign till naturvetenskap vilket betydde att jag behövde gå om ett år.

Jag läste på om vad som krävdes, vilka olika vägar det fanns att komma in på läkarprogrammet (läs mer om antagning och urval) och förberedde mig för att försöka på alla sätt. Detta innebar främst att satsa på bra betyg och börja skriva högskoleprovet för att ha ett så bra resultat som möjligt när det väl blev dags att söka.

Jag tog inte studenten med A i alla ämnen – man behöver höga betyg men inte A i alla ämnen (läs mer om antagningsstatistik). När besked kom på sommaren stod jag på reservplats både efter första och andra urvalet. Det var en nervös sommar för mig men ännu nervösare för min mamma (en obotlig hypokondriker och min största supporter). Jag kom in på mitt andra val som var något helt annat (hade bara sökt läkarprogrammet på just KI) och var inställd på att börja läsa något annat och söka igen nästa termin (antagningsstatistik har i regel varit lägre på hösten). 3 dagar innan terminsstart fick jag ett samtal om att de hade en plats och frågan om jag ville ha den. Jag sa såklart JA och 3 dagar senare var jag läkarstudent på Karolinska Institutet.

Att komma in direkt efter gymnasiet hade jag inte förväntat mig, jag hade räknat med en längre resa och var beredd på att ge det några försök. Jag var också beredd på att eventuellt behöva fundera på andra saker att studera ifall jag inte kom in. Det är inte ovanligt att ha sökt och försökt komma in flera gånger. Inte heller ovanligt att ha gått naturvetenskapligt basår. Det finns många varianter på vägar in.

Mina råd till dig som vill bli läkare är att vara beredd på att det krävs mycket ansträngning bara för att komma in och vara förberedd på att behöva ge det flera försök. Ha en plan B – vad ska du göra annars och/eller så länge du försöker komma in ifall det inte går direkt. Lycka till!

Ansökan till Läkarprogrammet är öppen tom 15 okt!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg