Praktik under optikerprogrammet

Optikerprogrammet är ett praktiskt yrke där man behöver träning och erfarenhet innan man ger sig ut till arbetslivet. Här kommer några rader om praktik under programmet:

Första året har vi praktisk färdighetsträning på varandra här i utbildningslokalerna. Detta för att öva in metodiken, sätta rutiner för framtiden och känna sig bekväm med att använda alla maskiner som finns här. 

Andra året kommer vi att få börja träffa patienter. Personerna söker själva till kliniken som tillhör optikerprogrammet, både för synundersökningar och ögonhälsokontroller. Då får vi som studenter göra synundersökning, tillpassa synhjälpmedel samt tolka resultaten för visare handläggning av respektive patientfall. Under år 2 ingår det också en två veckors praktik i en optikerbutik. Då får vi möjlighet att se hur det fungerar i arbetslivet och prova att ta emot patienter i en butiksmiljö. Det sker under handledning av en optiker.  

Årskurs 3, som är det sista året på optikerprogrammet, fortsätter vi att träffa patienter i vår klinik på optikerprogrammet. Skillnaden från år två är att vi även kan tillpassa linser. Även i sista året ingår två veckors praktik i en optikerbutik. Då får vi utföra synundersökningar och linstillpassningar utan handledning. Under år 3 finns även valbara kurser där det går att välja mellan fem veckors praktik antingen i en optikerbutik, ögonmottagning eller i andra ögonrelaterande verksamheter. 

Så under programmet finns alltså en hel del praktik både i våra egna lokaler men också i optikerbutiker.  

Bild från lokalerna ut över KI

0 kommentarer

Relaterade inlägg