Ultimata guiden till Campus Solna

En fin söndag morgon var jag på Campus Solna för att tentaplugga. Jag hade telefonen i ena handen och kaffet i andra; det var dags att prokrastinera. Det slog mig att det kanske skulle vara hjälpsamt att introducera campuset för er som är nyfikna, nyantagna eller planerar att komma hit för framtida studier.

Det går att hitta kartor online, men en rundvandring skadar väl inte?

Campus Solna är ganska stort. Beroende på vart du ska, kommer olika busshållplatser vara gynnsamma. För att komma till den stora huvudentrén väljer du destinationen ”Karolinska Sjukhuset Eugeniavägen”. Om du följer trapporna upp kommer du ha Aula Medica till vänster, och en bro som leder till NKS till höger om dig.

Går du förbi Aula Medica kommer du hitta en mindre, äldre byggnad, som tillhör Medicinska Föreningen. De första två veckorna av läkarprogrammet har du möjligheten att delta i flera aktiviter anordnade av faddrarna; vissa av dessa kommer hållas här. I skuggan av den stora aulan har du Biomedicum. Det finns trappor även hit.

Bortom allt detta har vi en del grönt. Följer du vägen rakt fram kommer du till slut till en stor gräsmatta. Gömd bakom träden ligger Hus 75. Det är här man håller PIL intervjuerna. Om intervjuerna inte ärrat dig så kan du boka grupprummen för självstudier. Bredvid Hus 75 har vi resturang Jöns Jakob. Här kan du köpa lunch och fika, eller värma matlådan. Slutdestinationen av vägen är Karolinskas Universitetsbibliotek (kib). 

Biblioteket har flera ingångar, men detta är huvudentrén. Inne kan du hitta fler sittplatser. Till höger om dig kommer du ha ytterligare en entré till restaurangen, och längre ner i korridoren ligger gymmet ”box”. För att hitta till föreläsningssalarna däremot, går du vänster.

I byggnaden har vi bl.a. biblioteket, medicinska bokhandeln och olika föreläsningssalar. Salarna Berzelius, Vesalius och Cesar besöks ofta under första tiden på utbildningen. Intill ligger tenta-salar med stationära datorer. Vid info-disken kan du fotografera dig för att få ett KI-kort; det personliga passerkortet som ger access till campus utanför ordinarie öppettider. Kortet hämtar man ut i Aula Medica. 

Du hittar ingångar till biblioteket på entréplan, men all material ligger egentligen en trappa upp. Här kan du låna kurslitteratur, använda datorer eller boka grupprum. På bibliotekets hemsida kan du lätt se vilka titlar som är utlånade. Kib är även en bra plats för studier när man vill ha lugn och ro. Gör man mycket ljud av sig kan man få varnande blickar.

Om du vill ta dig till denna byggnad så är busshållsplats ”Karolinska Institutet Västra” det närmsta valet. Den stannar bakom biblioteket, framför Scheele laboratoriet. Det är smidigast att åka hit då det tar några minuter att gå från ena änden av Campus till andra. 

Scheele laboratoriet ligger bakom biblioteket. Där kan du hitta en hel del grupprum och sittplatser. Det är även här labben ligger. Den övre våningen har ett litet kök där du kan värma matlådor och handla snacks i varuautomaten (som är väldigt farlig när man pluggar). 

Hoppas att ni haft en trevlig sommar. Nu närmar vi oss terminstart och ni är mer än välkomnade till Campus Solna!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg