Varför blev du läkarstudent?

”Varför blev du läkarstudent?”

Den fruktade frågan, eller kanske ett ögonblick man alltid väntat på.. Vissa har ett klart och tydligt svar, andra går efter magkänslan. Vad svarat än är så tycker jag detta är en intressant fråga att ställa.

Det kan vara svårt att veta varför man ska eller inte ska bli läkare, men hindret innan detta är att veta om man ska bli läkarstudent. Många blir skrämda av den nu 6 år långa utbildningen med efterföljande tjänstgöringar. Det är trots allt en karriär fylld med lärandemoment. För andra kan det vara tröstande att konstant utmanas och utvecklas.

Detta inlägg handlar dock inte om mig; det har jag redan tagit upp här. Tanken med detta är mer att belysa de olika motiveringarna man kan hitta inom programmet, och hur mycket läkarstudenternas bakgrund kan skilja åt. Kanske passar något av detta in hos dig?

Efterföljande blir en hel del citat och parafraser från läkarstudenter;

”För ett yrke som blandar arbete med människor och vetenskap, för ett evigt lärande.”

”Jag har haft mycket kontakt med läkaryrket både hemma och genom olika undersökningar och operationer jag varit med om. Det har nog sått ett frö vid tidig ålder och jag har alltid dragits till att hjälpa folk. Många som jag pratar med har en ganska negativ bild av vården och att då medverka till att förbättra den bilden är ett personligt mål.”

”Insåg en bit in i arbetslivet som sjuksköterska att jag ville veta mer, på en djupare nivå. Dessutom är avancerade medicintekniska moment en av de roligaste aspekterna av sjukvården och att få göra fler av dessa som läkare övertygade mig helt.”

”Jag har varit intresserad i fysiologi och alltid tyckt om biologi. Det är teoretiskt intresserat.”

”Jag har pluggat på psykolog programmet tidigare då jag var intresserad i människor och att hjälpa. De som fastnade var biologin, och att lära sig om kroppen i största mån.”

”Det började med att jag blev första hjälpen/HLR instruktör. Det väckte ett intresse för medicin och jag ville jobba med människor. Läkare kan kombinera detta.”

”Jag har alltid haft ett driv att hjälpa till. Det var inte tillräckligt att vara färdigutbildad civilingenjör då jag inte kunde hjälpa på sättet jag ville. Detta, samt att kroppen är super spännande. Yrket kombinerar människa och problemlösning. Det finns oändligt mycket kunskap, vilket gör det till ett livslångt lärande.”

”Jag som sjuksköterska fick väldigt snabbt se hur viktigt samarbete mellan olika professioner var. Jag sökte till läkarprogrammet dels för att få bättre inblick kring ett av de många iblandade professionerna och dels för att kunna komplettera mina nuvarande kunskaper. Allt i syfte att kunna ge bättre vård för framtida patienter.”

”Det är ett brett yrke med spännande möjligheter.”

”Jag vill jobba med människor och har vetat detta sen liten. Jag behöver interagera med människor för att ha motivation för jobbet, och tycker dessutom om att arbeta i team. Jag har tidigare gått på sjuksköterskeprogrammet och tyckte att fysiologi var mest intressant, d.v.s. när kroppen funkar som den ska/inte ska.”

”Jag hade utbildat mig inom ett annat yrke som inte hade något att göra med vården och kände att arbetet inte var meningsfullt. Att arbeta som läkare är ett sätt för mig att ha ett meningsfullt arbete och tillvaro.

”För att jag vill jobba med mitt intresse – människor!”

”Jag ville byta karriärbana och hitta en profession som svarade mot fyra huvudsakliga kategorier. Ett yrke med mycket mänsklig kontakt där jag kan bidra något gott och till en positiv samhällsutveckling. Ett yrke där jag kontinuerligt får utbilda mig för att jag älskar att lära mig nya saker. Där jag blir intellektuellt stimulerad i mitt dagliga arbete, och får jobba med passionerade kollegor. Ett yrke där mina barn är stolta över vad jag gör, och ser mig en god förebild. Jag har tidigare haft jobb där flera av dessa kriterier kan uppfyllas, men kan inte tänka mig något annat sammanhang än läkare där alla fyra kriterierna stämmer för mig!”

 

Kanske tänker du i en liknande bana, eller på ett helt annat sätt. Oavsett är många olika röster välkomna här. Läkaryrket är mångfasetterat, och detsamma gäller för utbildningen; ingen termin är den andra lik.

Om du känner att du vill pröva på, glöm då inte att sista anmälningsdagen för vårterminen 2023 är den 17:nde oktober.

Lycka till!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg