Vad kan man jobba med som sjuksköterska? Del 1

Hej kära läsare!

Går du i tankar om att du kanske vill bli sjuksköterska? Det kan vara svårt att veta om det är värt de tre åren eller inte, men det blir lättare om du försöker föreställa dig vad du kan jobba med när du blivit färdig.

Ibland får jag frågor om vad jag planerar att göra efter studierna. Frågorna brukar vara ganska riktade i stil med ”vilken klinik vill du jobba på” eller ”med vilken patientgrupp…”. Ibland kan det ta tid att bestämma sig. Men det är viktigt att känna till redan innan vad det finns för jobb att välja mellan.

Hur ska man tänka när man ska välja arbete?
Det kan vara svårt att veta hur man ska navigera i vilket jobb man vill söka, det finns ju så mycket att välja på. Och tro mig, det finns mycket mer att välja på än jobb som sjuksköterska inom regionen eller privat sektor. Inte intresserad av att jobba med patienter resten av ditt liv? Det behöver du inte göra. Spana in mitt inlägg ”Vad kan man jobba med som sjuksköterska? Del 2”, om du är intresserad av andra karriärvägar än just patientarbete (eller kliniskt arbete som det också kallas).

Här listar jag några alternativa arbetsgivare för dig som är nyfiken på vad som mer finns att välja på när det kommer till kliniskt arbete. Du kan bland annat jobba inom:

-Akutsjukvård (exempelvis sjukhus)
-Primärvård (vårdcentral eller olika typer av specialistmottagningar)
-Hemtjänst
-Äldreboende
-Boende för patienter med olika funktionsnedsättningar (eller andra typer av stödboenden)
-Prehospital vård (exempelvis ambulans).

De olika arbetsplatserna kräver olika typer av kompetens och ibland krävs även särskild specialistkompetens. Det skiljer sig även i ansvar för en sjuksköterska som jobbar på ett äldreboende med ett mer övergripande ansvar för alla patienterna på boendet gentemot en sjuksköterska som jobbar på en vårdcentral eller ett sjukhus där det finns ett gemensamt ansvar mellan kollegorna. Fråga dig själv vad du är mer intresserad av gällande hur du vill jobba och med vad. Låter det lockande med ett stort ansvar och att jobba med familjer eller barn? Då kanske barnmorska eller barnsjuksköterska är rätt för dig. Inte intresserad av barn men kanske intresserad av äldre patienter med kognitiva sjukdomar såsom demens? Då kanske äldreboende är rätt för dig. Intresserad av ett högt arbetstempo med mycket ansvar och svårt sjuka som kräver vård snabbt? Då kanske ambulanssjuksköterska är rätt för dig, och så vidare…

Jag hoppas att det blivit lite lättare nu, annars är du hjärtligt välkommen att skriva till mig om du har några frågor. Vi hörs!

/Johanna


Johanna sjuksköterskestudent

Johanna sjuksköterskestudent

Jag läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet och är som mest intresserad av hälsa och sjukvård ur ett globalt perspektiv. När jag var liten var min största dröm att få åka någonstans inom Centralafrika och upptäcka den naturrika regnskogen. Nu, 20 år senare är jag påväg att ta mitt första kliv utanför Europa och till Uganda med KI's hjälp och min dröm har (nästan) gått i uppfyllelse. Jag är väldigt intresserad av utbildning och undervisning så har du några som helst frågor om sjuksköterskeutbildningen eller studentlivet på KI är det bara att skriva till mig. Vi hörs!

0 kommentarer

Relaterade inlägg