Hur blir man läkare?

Svaret ser lite annorlunda ut för oss alla. För dig som går i nian, gymnasiet eller funderar på ett framtida universitetsval så finns det flera vägar att välja mellan. 

För att ansöka till läkarprogrammet ska man ha särskilda behörigheter, vilket innefattar Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller D i gymnasiet. Detta kan man uppnå genom att gå Naturvetenskapsprogrammet, om inte komplettera en annan linje med kurser på komvux.

Efter gymnasiet kan man söka till en av sju lärosäten i Sverige som erbjudet läkarutbildning, alternativt studera utomlands. Karolinska Institutet är det enda universitet med läkarprogrammet i Stockholm. Hit kan man söka med gymnasiebetyg, högskoleprovresultat och PIL.

Det läkarprogram man söker till idag skiljer sig från de man sökte till två år sedan. Det nya läkarprogrammet är 6 årigt och legitimerande medan det gamla var 5,5 årigt. Förändringarna innebär att man får läkarexamen efter universitetsutbildning, medan Allmäntjänstgöring (AT) tidigare varit ett krav för legitimation. AT har varit en minst 18 månader lång komplettering av grundutbildningen som avslutats med ett kunskapsprov. Denna fasas nu ut för Bastjänstgöringen (BT).

Vad kommer efter universitetsutbildningen?

BT går inte riktigt att likställas till en AT då de är en del av specialiseringstjänstgöringen (ST). Som legitimerad läkare kan man specialisera sig och skaffa kompetenser inom specifika områden. Detta innebär en ST som tar minst 5 eller 5,5 år. Några exempel på specialistläkare inkluderar kardiolog, gynekolog och kirurg.

En tjänstgöring innebär att man arbetar som läkare under handledning samt erhåller kompletterande undervisning. Under tjänstgöringen, vare sig AT, BT eller ST, placeras du inom olika verksamheter för att bygga dina färdigheter. Bastjänstgöringen kan vara första steget mot en specialisering och varar 6-12 månader.

Hur lång tid tar de innan man blir läkare?

Vissa väljer att räkna ihop detta till 3 år gymnasial utbildning, 6 år universitetsutbildning, följt av ungefär 6 år specialisering. Detta vore däremot en orättvis bild av vad en läkare kan göra under utbildningens gång. Innan man är legitimerad läkare är man underläkare, och innan man är specialistläkare är man legitimerad läkare. Alla uppfyller sin roll i sjukhuset, och att ha en tjänstgöring innebär att man får lära sig medan man arbetar.

Läkaryrket i sig är ett livslångt lärande. De är vårt ansvar att vara uppdaterande inom forskning, att alltid hålla kunskapen fräsch och komma till jobbet med alla verktyg. För mig är denna långa väg inte avskräckande, utan snarare lockande. Det är en oändlig möjlighet att utvecklas.

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg