Psykologprogrammet blir bara roligare och roligare

Hej kära studenter! Jag går nu mitt andra år på psykologprogrammet, och det känns som att det verkligen börjar bli mer på riktigt. Första året var mer övergripande, men nu börjar vi verkligen dyka ner i ämnena.

För cirka två veckor sedan avslutade jag T3 med en tenta i utvecklingspsykologi – en av de roligaste kurserna hittills. Utvecklingspsykologi är en 15 hp-kurs där vi bland annat studerar människans utveckling i alla livets skeden, från barndom till ålderdom.

Kursinnehållet var både lärorikt och underhållande, men det mest spännande var att vi fick intervjua en äldre person. Varje person i klassen delades in i olika teman som demens, minne, psykisk ohälsa, med mera. Vi fick själva hitta personerna att intervjua, och helst inte vara släkt med dem. Jag hade temat minne och intervjuade en äldre person i cirka 30 minuter om deras upplevelser av minnet genom åren. Detta moment var min favorit hittills då det väckte så många känslor i mig och fick mig att se den stora bilden av livet med både sina upp och nedgångar och fick att uppskatta livet och nuet lite mer. 

Nu är jag på T4 och vi har börjat med ännu en spännande kurs, nämligen hälsopsykologi kursen som också är en 15 hp kurs där vi fokuserar på sambandet mellan psykologiska faktorer och fysisk hälsa. En rolig grej som vi håller på med nu är att vi provar på att göra en beteendförändring på oss själva. Var och en av oss fick i uppgift att välja ett beteende som vi vill förändra för att förebygga ohälsa i våra liv. Vi planerar, genomför beteendeförändringen och sedan redovisar för vår grupp hur det gick till, vad som fungerade bra och vice versa. 

Men det absolut bästa med denna kurs är att vi äntligen får auskultera igen!!! Vi kommer under fyra dagar (12 – 15 februari) att lyssna, observera och förhoppningsvis ha patientkontakter i olika verksamheter. Jag längtar så mycket att äntligen få gå ut och verkligen få uppleva hur det riktiga jobbet är, bort från alla böcker och föreläsningar för en kort stund, och se hur saker görs i praktiken. Jag har fått en plats på en rehabiliteringsenhet i Stockholm, så det ska bli väldigt kul att se och lära mig mycket om hur man kan erbjuda rehabiliteringstjänster till personer. 

Ett litet tips här i slutet av bloggen är att verkligen ha tålamod och stå kvar efter de översiktliga kurserna i början, för sedan blir det bara roligare och roligare ju djupare in i programmet man kommer.

Daniela, psykologstudent

Daniela, psykologstudent

Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.

0 kommentarer

Relaterade inlägg