Auskultation T4 – psykologprogrammet

Hej kära studenter,

Jag hoppas att allt är superbra med er, idag är jag här med en ny blogg där ni kommer att följa med mig under en vecka som auskultant!

Men innan vi kör igång vill jag först klargöra skillnaden mellan auskultation och praktik för er som är lite osäkra om de två begreppen. Som auskultant är ens roll främst att observera och lära sig från de erfarna personalen på det verksamhet man har blivit tilldelad i. Medan som praktikant har man däremot en mer aktiv roll där man bland annat har ett ansvar och deltar i arbetsuppgifterna.

Jag går T4 och nu var det äntligen dags för min första auskultations tillfälle. Jag tilldelades en plats på en rehabiliteringsenhet där jag kom i kontakt med olika professioner, såsom fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kiropraktorer och dietister. Ni kanske undrar varför en psykologstudent auskulterar på en sådan verksamhet och vilken nytta vi kan ha av det? För det första ger det oss möjlighet att lära oss om patientmöten genom att observera olika terapeuter i samtal med sina patienter. Vi kan ta lärdom av hur terapeuterna hanterar sina samtal, hur de motiverar patienter till nya kostvanor eller integrering av fysisk träning i vardagen, vilket är kunskaper som även en psykolog kan ha nytta av i sitt yrke.

Måndag

Vi började dagen med en introduktion där vår handledare berätta om sitt roll i verksamheten, visade runt oss och delade våra arbetskläder. Sedan var det dags att auskultera. Först upp stod MediYoga, en metod som används för att främja ökad hälsa hos personer med stress, ryggbesvär, hjärtproblem mm. Det var verkligen intressant att få prova på det själv. Därefter var det dags för fallsprevention, där två fysioterapeuter guidade äldre människor genom övningar för att förbättra deras balans och styrka. Sist men inte minst fick vi följa med på ett gympass där vi fick se hur de arbetade med människor i olika åldrar, från äldre till unga, personer med övervikt och de med olika typer av skador. Trots att dagen gick väldigt fort och jag ännu inte haft chansen till individuella samtal eller liknande, känner jag mig ändå positiv inför vad som väntar mig de kommande dagarna. Det verkar som det kommer bli en spännande och lärorik tid här på rehabverksamheten!

Tisdag

Andra dagen på min auskultations plats. Idag fick jag chansen att vara med under patientbesök och se hur olika yrkesgrupper interagerade med sina patienter. Det som verkligen berörde mig var betydelsen av att bemöta patienterna med empati och lyhördhet. Att använda humor och dela med sig av egna erfarenheter verkar vara som en sorts nyckel. Det liksom mjukar upp stämningen och skapar en slags gemenskap. Patienterna känner sig inte bara som ”fall” utan som verkliga människor som kämpar med sin hälsa och som inte är ensamma i detta. Det är som om man bryter ner den formella väggen och skapar en öppenhet där patienten kan känna sig bekväm att dela med sig av sina bekymmer. En annan sak som jag tar med mig är de små förändringarna i patienternas välmående, före och efter besöken och gruppträningarna. De flesta lämnade rummet med ett leende och en känsla av hopp. Det påminde mig om varför jag valde denna väg och hur viktig mänsklig kontakt och förståelse är inom vården.

Onsdag

Ny dag och nya intryck, och denna gång blev det hembesök som stod på schemat. Det var väldigt intressant att se hur rollerna förändrades lite när vi befann oss i patienternas hem, där var det patienterna själva som fick ta initiativet och bjuda in oss. Under hembesöken mötte jag många patienter med olika sjukdomar som KOL, hjärtinfarkt, fibromyalgi mm. Kunskaperna från hälsopsykologikursen var till stor hjälp. När jag hörde att en person led av till exempel KOL skapades omedelbart en bild i mitt huvud av de olika symptomen, både fysiska och psykiska, som personen kan uppleva. Vilket gjorde att jag kunde hänga med och kunde förstå exempelvis varför en viss behandling ges till den patienten, vilket var en kraftfull upplevelse.

Dessutom fick jag insikt i hur en behandling med en dietist går till, och det var spännande att kunna hänga med i diskussionerna där också, särskilt kring ämnen som obesitas, fetma och BMI. Det var roligt att dietisten blev imponerad av att vi på psykologprogrammet vid KI får lära oss om dessa ämnen. Som ett bra avslut på dagen fick jag till och med testa analysvågen, vilket visade mitt BMI värde, mängden fett och muskelmassa i min kropp mm.

Torsdag

Sista dagen idag, och jag kan knappt fatta hur snabbt tiden har gått! Lite ändringar i schemat gjorde att jag istället fick chansen att kolla på och själv uppleva hur en stötvåg behandling går till, vilket var något helt nytt för mig. Senare hängde jag med på några nybesök där jag lärde mig att patienterna verkligen behöver känna sig sedda och att man som behandlare agerar inte som en robot utan som en medmänniska, man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Detta skapar tillit och trygghet hos patienten som ökar sannolikheten på att hen kommer att vara delaktig i sin egen vård. Under dagen var min kurskamrat med på ett besök som blev ganska känslosamt. Vår handledare delade därmed ett smart knep för att vi ska kunna hantera tuffa situationer, som kommer vara användbar speciellt inom vårt yrke där vi kommer att möta människor med utmanande bakgrunder.

Nu är jag klar med auskultationen, och det finns så många känslor inom mig. Jag känner mig övertygad om att jag har valt rätt yrke. Samtidigt känner jag mig lite nervös inför framtiden, osäker på om jag kommer klara mig och nå upp till den kompetens och skicklighet som jag har sett hos många i verksamheten. Trots detta bär jag med mig en stark känsla av hopp och längtan, ivrig att ge mig ut och hjälpa så många människor som möjligt. Jag är otroligt tacksam för den här möjligheten, det har varit en oerhört givande och lärorik upplevelse. 

/ Daniela

Daniela, psykologstudent

Daniela, psykologstudent

Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.

0 kommentarer

Relaterade inlägg