Min PIL-resa och mina bästa tips

I torsdags förra veckan var det öppet hus för KI på campus Flemingsberg. Det var så kul att träffa så många som var intresserade av läkarprogrammet. Jag fick särskilt många frågor om KI’s alternativa urval PIL. Just därför ville jag rikta in detta inlägg på just PIL. Hur förberedde jag mig? Vad är mina bästa tips till dig som ska göra PIL? Vad bör man tänka på till provet? Jag ska försöka täcka de allra vanligaste frågorna samt låta er ta del av mina tips!

Steg 1 – Rangordning via högskoleprov.

Första steget i processen var rangordning via högskoleprov. För att göra PIL måste man alltså ha gjort högskoleprovet. Det var särskilt mycket frågor om just denna del under öppet hus. Vad du bör veta om steg 1: 

  • Du söker med ditt HP-meritvärde från föregående termin. Dvs, om du gör högskoleprovet samma termin som du sökt PIL så kommer ditt nya högskoleprovs-meritvärde inte räknas förens nästa termin. Så planerar du att göra PIL, skriv högskoleprovet och planera redan från terminen innan.
  • Meritvärdet varierar från termin till termin, men tidigare har personer med ett högskoleprov kring 1.35-1.5 kallats för att skriva PIL.
  • För att delta i det alternativa urvalet måste du dels göra en anmälan till läkarprogrammet på antagning.se och dels en separat anmälan till det alternativa urvalet PIL. Därefter sker ett urval beroende på ditt meritvärde på högskoleprovet.

Mina bästa tips för steg 1 är att planera ordentligt! Var ute i god tid, skriv högskoleprovet och studera på ett sätt där du arbetar med dina svagheter. Jag vet att det gick betydligt bättre för mig på högskoleprovet när jag studerade uppgifterna under tidspress, som det ju är under provdagen. Läs på om PIL dessutom och sätt in dig i vad som väntar i denna antagningsprocess. 

Steg 2 – begåvningstest och levnadsbeskrivning

Begåvningstestet och levnadsbeskrivningen skrivs samma dag. Denna termin är provdatumet 20/4. Begåvningstestet inkluderar frågor om aritmetik, sannolikhet, förvrängda bilder och gåtor som mäter förmåga till logisk problemlösning. Levnadsbeskrivningen handlar å andra sidan om dig! I levnadsbeskrivningen ska du berätta mer om dig själv och varför just du vill bli läkare. Notera att din levnadsbeskrivning inte utgör underlag för om du går vidare till steg 3, utan det beror helt på dina poäng från begåvningstestet. 

När jag förberedde mig inför begåvningstestet övade jag på uppgifter som kräver logiskt tänk. Jag sökte efter logiktester och IQ-test på internet och övade på allt jag fick tag på. Utöver det övade jag också på NOG-uppgifter från högskoleprovet.

En sak som hjälpte mig under själva provet var att skriva upp alfabetet och siffror som vardera bokstav motsvarar (se bild nedan). Så det är ett tips jag varmt rekommenderar att man gör. Det kan komma att underlätta för att svara på frågorna!

Vad gäller levnadsbeskrivningen är mitt bästa tips att ha förberett en redan innan provdagen. Jag hade skrivit en levnadsbeskrivning och hade därför en klar mall i huvudet under provdagen. Det hjälpte mig att få med det viktigaste och inte glömma något. Dessutom var jag ganska nervös under hela provdagen, så att ha något att utgå utifrån hjälpte mig spara tid och nervositet. 

Steg 3 – intervjuer

Detta är väl kanske det mest nervösa momentet. Av cirka 400 totalt kallade till PIL, går 160 vidare till intervju. Kallas man till intervju gör man 2 intervjuer på cirka 45 minuter vardera. Man träffar olika intervjuare vid respektive tillfälle och när jag hade mina intervjuer mötte jag endast 1 intervjuare åt gången. Fokus under intervjun kommer vara på levnadsbeskrivningen. Jag fick utveckla lite kring vad jag skrivit med i min och svara på följdfrågor som intervjuaren hade. 

En bra sak att göra är därför att försöka komma ihåg vad du skrivit ner i beskrivningen för att ha något att komma tillbaka till / utgå utifrån innan intervjun. Och mitt allra bästa tips vad gäller intervjuerna är att behålla lugnet. Det är ju såklart svårt, men försök att svara så gott det går på frågorna och låt intervjuaren få veta vem du är. Du är trots allt där för att representera dig själv och varför KI ska välja just dig! 

Jag hoppas att detta inlägg varit till hjälp. PIL denna termin infaller lördag den 20/4. Hoppas vi ses då!

/Eileen, läkarstudent.

0 kommentarer

Relaterade inlägg