3 skillnader mellan psykologprogrammet på Karolinska Institutet och andra universitet

1. Medicin inriktad

På Karolinska Institutet är psykologprogrammet lite annorlunda jämfört med andra universitet. På KI lägger de mer vikt vid den medicinska aspekten, vilket från första stund tilltalade mig. Jag har alltid varit fascinerad av hur människor beter sig, men jag har alltid känt att vissa förklaringar har varit lite vaga och flummiga. Medan på Karolinska ger de mer konkreta och evidensbaserade förklaringar. Jag ville förstå hur vår biologi och psykologi hänger ihop på ett påtagligt sätt, och det är precis den sortens kunskap du får här. Vilket gör hela upplevelsen mer konkret och praktisk. Så om du också är intresserad av den medicinska aspekten av psykologi, då är KI rätt val för dig. 

2. KBT vs PDT 

En annan betydande skillnad mellan Karolinska Institutet och andra universitet är deras starka fokus på att lära oss att bli experter inom kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är den mest evidensbaserade behandlingsmetoden. Dock kan inriktningen på andra universitet variera, där psykodynamisk behandlingsmetod (PDT) är i fokus eller där studenterna får välja mellan KBT och PDT. 

I början var jag lite osäker på det här upplägget, men nu ser jag verkligen fördelarna. Att specialisera sig inom KBT från starten gör oss till eftertraktade experter på arbetsmarknaden. Att ha en stark grund inom KBT känns därmed som en smart investering för framtiden och är verkligen ett kraftfullt verktyg eftersom det är baserat på forskning som visar dess effektivitet och hur det kan göra verklig nytta för människor. Visst, om man känner för det kan man alltid ta extra kurser i PDT efter examen.

3. Utbytesstudier

På psykologprogrammet på Karolinska Institutet har man även möjlighet till utbytesstudier. På KI får du som student chansen att fördjupa dina kunskaper och kulturella erfarenheter genom att studera i flera olika länder; inklusive Norge (Tromsø, Bergen), Danmark (Århus), Nederländerna (Leiden), Italien (Bologna), Spanien (Valencia) och inte minst det fängslande Australien (Melbourne) eller åka 2 veckor till Laos, Tanzania eller Uganda med kursen Global Hälsa.

Om KI:s psykologprogram låter något för dig, var inte rädd att ansöka. Sista dagen är den 15 april.

Lycka till med era universitetsansökningar, kära studenter!

/ Daniela

Daniela, psykologstudent

Daniela, psykologstudent

Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.

0 kommentarer

Relaterade inlägg