AT vs BT.

Den 21 juli 2021 ändrades den svenska läkarutbildningen. Det tidigare 11 terminer långa programmet byggdes ut med en extra termin och blev därefter legitimationsgrundande. Den första kullen på nya läkarprogrammet gör just nu termin 7. Det har gjorts en hel del förändringar, både med programmet i sig men även vad som väntar efter examen. Alla som studerat gamla programmet i Sverige har gjort allmäntjänstgöringen (AT) för att få legitimation, men nu ska detta alltså avskaffas. Istället träder bastjänstgöringen (BT) in som kan integreras i specialisttjänstgöringen (ST). Men vad är då AT? Vad är skillnaden mellan BT och AT? I detta lite längre inlägg ska jag försöka bryta ner det allra viktigaste att veta om skillnaderna.

AT.

Den gamla läkarutbildningen är 5,5 år och leder inte direkt till legitimation, utan först måste man göra AT. AT är en tjänst som kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter som krävs för att få läkarlegitimation. Tjänsten genomförs under en period som motsvarar minst 18 månaders heltidstjänstgöring och delas upp som följande:

  • Nio månader inom invärtesmedicinska och kirurgiska specialiteter, med en minimitid om minst tre månader vardera. 
  • Tre månader inom psykiatri. 
  • Sex månader inom allmänmedicin. 

Efter godkänd AT kan man ansöka om läkarlegitimation.

BT.

BT är en målstyrd introduktionstjänstgöring med kortare placeringar som en inledande del till det specialitetsspecifika innehållet. BT sker alltså efter läkarlegitimation. Vet man vad man vill specialisera sig inom och en specifik klinik erbjuder möjligheten, så kan man integrera BT i sin ST. BT kan alltså göras separat eller integrerat.

Just nu är BT för det mesta fristående, då många specialitéer inte hunnit etablera färdiga ST-utbildningar med integrerad BT.

Intervju med en läkare som gjort BT.

Det här är Yasmine Saffari. Hon arbetar som legitimerad läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hon håller för det mesta till på intensivakuten och leder larm, men arbetar även på akutvårdsavdelningen (AVA) och handleder läkarstudenter under praktik. Yasmine har nyligen gjort sin BT och ska påbörja sin specialisering inom anestesi i januari 2025. Jag ställde Yasmine några frågor om just BT för att få ett perspektiv – från insidan!

Vad fick du göra under din BT?

Jag gjorde BT i region Stockholm i totalt 12 månader. Mina placeringar var fördelade som följande; 4 månader på akuten, 4 månader inom primärvården, 2 månader på psykiatrin och 2 månader på geriatriken.

BT kan skilja sig något från region till region. Under mitt år i Stockholm fick jag arbeta med patienter enligt sedvanlig rutin på respektive klinik efter en introduktionsvecka. Alla BT-läkare arbetade med en så kallad ”BT-portfölj”. Den använde vi för att ladda upp bedömningar, dokumentation från handledarsamtal och avklarade föreläsningar som samtliga var kopplade till delmål som alla skulle uppfyllas under årets gång. På placeringarna blev jag tilldelad en klinisk handledare som stöttade mig i uppfyllandet av delmålen på varje placering. 

Hur såg rekryteringen ut inför BT?

Jag sökte BT på region Stockholms hemsida och blev ”antagen” med start maj 2023. Det var meriterande att ha arbetat inom akutsjukvård och krav på att man arbetat minst 3 månader generellt som legitimerad läkare. Detta krav har dock slopats.

Jag skickade in CV och personligt brev och blev därefter kallad till intervju. Det var en gruppintervju där man fick presentera sig själv och berätta vart man studerat samt tidigare erfarenhet. Sen diskuterade vi inom gruppen kring olika patientfall och hur vi tyckte att man bäst skulle hantera dem ur etiska och medicinska perspektiv.

Var det svårt att få BT?

När jag sökte var vi cirka 70 sökande och 40 blev kallade till intervju. Cirka 30 fick en BT-plats. Men som förväntat kommer trycket se annorlunda ut när nya läkarprogrammet i Sverige ska börja söka BT. Dock arbetas det med att få till fler handledare och fler BT-platser, så vi får hoppas på att det inte blir alltför svårt att ordna sig en plats!

Vad hade du hälsat till den nya generationen av läkare som ska göra BT?

BT kan variera från region till region men generellt gäller att man som legitimerad läkare har större ansvar än exempelvis AT-läkarna. Men jag hade alltid någon att vända mig till för stöd och rådfrågning. Mitt tips är att tidigt ta reda på vad förväntningarna är på dig beroende på vilken klinik du är på i regionen. Som exempel gick jag alltid en schema-rad där en överordnad som regel alltid skulle finnas till hands. I andra regioner har jag förstått det som att man som BT-läkare kunnat vara schemalagd utan senior kollega på plats. 

Mitt andra tips är väl vad jag säger till läkarstudenterna redan nu; ta för dig! Kom ihåg att du är under utbildning och bli inte för fast i att leverera. Det är ett tillfälle för dig att lära dig och växa i din roll som läkare. BT handlar mycket om din personliga utveckling och det är därför extra viktigt att ta tillvara på feedback från sin handledare. Det kommer göra dig till en mer självsäker och skicklig kliniker.

Önskar er alla blivande BT-läkare stort lycka till på er resa!

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg