Universitetsbibiloteket!

Dagens inlägg tänkte jag tillägna KIB, Karolinska Institutets Universitetsbibliotek! Det man först och främst tänker när man hör ordet bibliotek är såklart, en mysig plats att plugga på, låna böcker, möjligtvis skriva ut dokument. Just nu publicerar KIB tips från oss studenter på sin instagramsida (@kibiblioteket). Jag har delat med mig av tips där som är att just att låna kurslitteratur istället för att köpa allt. Viss kurslitteratur förstår jag att man vill inhandla och ha i framtiden men all litteratur är ej nödvändig… Så hos KIB kan man låna nästintill allt både fysiskt digitalt. Bonus tips är att man förutom att låna grupprum även kan låna whiteboard pennor på plats för att göra pluggandet och grupparbeten exempelvis lite roligare. Allt detta har jag även berört i tidigare inlägg. Så jag tänker att vi åsidosätter dessa delar som berör biblioteket idag och fokuserar på de mer ”gömda” pärlorna.

  • Referensguide och databaser + handledning

Något jag använder mig extremt mycket utav och som jag gissar de flesta har koll på är KIBS referensguide. Den är mycket detaljerad och enkel att följa och används som sagt flitigt i diverse uppgifter. Du kommer via KIB åt alla möjliga databaser för att söka och få tillgång till hela vetenskapliga artiklar. De erbjuder också handledning i båda dessa områden. Mellan 12:00-14:00 varje vardag har de drop-in-handledning via zoom. Du kan även boka handledning, där du även då kan boka för att exempelvis handledas i akademiskt skrivande.

  • KIB-Podden

KIB-podden har publicerat ett pilotavsnitt som handlar om systematiska översikter som är en form av litteraturöversikt. Det dessa gör är att sammanställa den befintliga forskning eller evidens som finns inom avgränsade områden. För mig som just nu är i förberedelser inför examensarbetet och skriver en hel del olika rapporter och söker igenom vad som känns som miljontals artiklar och studier är detta suveränt. Den finns också transkriberad så man snabbt kan skumma igenom avsnittet efter något specifikt om man ej har tid eller orkar lyssna igenom allt.

  • Workshops

Om ni har cirkulerat runt utanför KIB eller inne i biblioteken så har ni nog sett att det på skärmarna dyker upp bilder om workshops och seminarium. Detta är inget som jag personligen har tagit del utav man jag vill uppmärksamma att det finns! Det kan handla om just tidigare berörda delar såsom informationssökning, referenshantering och akademiskt skrivande exempelvis. I KIBs kalendarium kan man kika på allt som finns och anmäla sig till något som verkar intressant.

KIB är ju också ansvariga för IT-supporten om man skulle ha några problem med inloggning till diverse sidor man behöver tillgång till eller tillexempel har problem med att skriva ut papper. För att veta mer om alla deras tjänster och vad de kan hjälpa till med, surfa in på deras hemsida eller prata med någon i biblioteket. Glöm heller inte att kika in på KIBs instagram för att ta del av fler tips från studenter kring hur de utnyttjar biblioteket på bästa sätt. Plugga lugnt!

Allt gott!

//Filippa, logopedstudent

Filippa, Logopedstudent

Filippa, Logopedstudent

Mitt namn är Filippa och jag läser termin 7 på logopedprogrammet. Att kunna kommunicera med vem som helst när som helst är en självklarhet för de flesta av oss. Jag vill kunna hjälpa och stärka individers kommunikationsförmåga där den är bristfällig eller helt uteblir, och därför valde jag att börja plugga till logoped. På bloggen kommer ni att få insikt i hur det är att vara student på logopedprogrammet men även hur studentlivet allmänt ser ut vid karolinska institutet. Vi hörs!

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg