KI:s mentorprogram

Genomgående hela läkarprogrammet arbetar vi med så kallad professionell utveckling (PU). Det är ett brett ämnesområde som inkluderar bland annat medicinsk etik, kommunikation och samtalsmetodik, hälsa i förhållande till genus, kön och kultur samt personlig utveckling, självinsikt och stresshantering. Detta är såklart en viktig beståndsdel i utbildningen och varje enskild kurs interagerar PU i sitt innehåll. Något som återkommer varje termin är mentorsprogrammet!

Mentorprogrammet

Under termin ett introducerades vi till det så kallade ”mentorprogrammet”. Det är en viktig och uppskattad del av läkarprogrammet på KI. Men vem är då en mentor? Det är en läkare som arbetar inom en verksamhet eller specialité i Stockholm. Vi får kontakt med en mentor under termin 1 och behåller denna fram till och med sista terminen på utbildningen. Detta är något unikt som just KI gör och kompletterar utbildningen på flera sätt.

Mentorsdagen

Man träffar sin mentor en gång per termin under ”mentorsdagen”. Vid varje tillfälle har det styrts upp föreläsningar ur ett specifikt tema. I onsdags hade vi mentorsdagen för den här terminen och temat var ”Ej-HLR”. Man sitter då med sin mentorsgrupp och mentor, lyssnar igenom föreläsningarna och avslutar det hela med en gemensam diskussion. Vi får även chans att dela med oss av prövande situationer vi stött på under praktiken för att reflektera. I slutet av dagen får man chans att ha individuella samtal med mentorn och diskutera sin egen utveckling samt mål man har på sig själv till nästa termin. 

Vad går programmet ut på?

Mentorsprogrammet är en gren av PU, där vi får kontakt med en mentor som har en övergripande handledarroll för oss. Vi träffar ju massa olika handledare under praktiken så det känns tryggt att bygga upp kontinuitet till en och samma person som man vet hänger kvar till sista termin. Och som nämnt innan är allt i syfte att utvecklas på ett professionellt plan. Mentorsdagen är väldigt uppskattat och inte bara en dag för utbildning – utan också väldigt rolig!

Hoppas ni får en fin vecka! /Eileen, läkarstudent.

Under infektionsmodulen har vi fått öva på ett prov som kallas lumbalpunktion. Här ser ni Tina öva på att sätta bedövning innan punktering!

0 kommentarer

Leave a Comment

Relaterade inlägg