Utmaningar med att plugga med barn
Har tidigare pratat om att få barn under utbildningen. Det är en stor omställning men till största del en trevlig sådan. Det kommer med en hel del utmaningar som jag kommer att prata om i det här inlägget. Det underlättar väldigt mycket om man har bra stöd och kan få hjälp från partner och familj.
- Tidiga dagar när förskolan inte är öppen
Som tidigast den här terminen har jag börjat 06.50, räknar man med att byta om så innebär det att jag måste vara på plats på sjukhuset senast 06.30. Beroende på hur långt man har till praktiken så måste man åka betydligt mycket tidigare och då är förskolan öppen. Bor man med en partner som kan lämna på förskolan så är det ju inte så problematiskt, men de gånger min man varit bortrest har det varit lite klurigare att ordna men det har gått!
- Mycket svårare att plugga oavbrutet
Det här är den största förändringen. Före barn så var en helg innan en tenta en helg där allt jag fokuserade på var just tentan och kunde plugga mycket och länge. Nu har jag inte den möjligheten längre eftersom jag har ett barn som behöver mig. Det kan såklart underlätta att få lite hjälp och kunna få plugga oavbrutet men i min upplevelse så blir det inte lika oavbrutet som tidigare ändå. Är man en person som kan plugga på annan plats än hemma (tyvärr inte jag som pluggar bäst hemma) så kan det vara en bra idé att åka hemifrån och faktiskt få plugga oavbrutet på riktigt.
- Mindre tid till att plugga
Det är som sagt mer att göra med barn än när man bara är en eller två vuxna. Det ska lagas mat, byta blöjor, lekas, läsas, iväg på aktiviteter… listan kan göras lång. Tidigare så har det varit möjligt att komma undan med att skippa mer under en tentaperiod såsom disken, att faktiskt laga maten, städa osv men det går inte riktigt på samma sätt när man har barn.
- Kvälls- och helgpass
Vi har en del praktikpass som är förlagda på helger och kvällar, så då behöver man antingen en partner som inte jobbar då eller en barnvakt. Oftast är det ju lätt att ordna men jag kan tänka mig att det blir svårt om man ex har flyttat till en annan stad där man inte har familj eller har en partner som jobbar kvällar/helger eller är ensamstående.
- Ekonomi
Det här är väldigt individuellt och beror på vad man själv har för förutsättningar, hur mycket föräldrapenning man får och om ens partner jobbar eller också pluggar. Men det är inte omöjligt. I Sverige finns det mycket ekonomiskt stöd att få och jag personligen upplever att min ekonomi har blivit bättre och inte alls är ett hinder eller problem när det kommer till att plugga med barn.
Det här är de största skillanderna som jag upplever. Själva förändringen är utamanande, jag tror att det är lättare om man redan har barn när man börjar läkarprogrammet och genast hittar sina rutiner kring hur man får allt att fungera. När man börjar utan barn och kommer in i sina studierutiner och sedan för barn måste man nästan börja om och hitta nya rutiner vilket, som sagt, kan vara utmanande. Med det sagt så vill jag verkligen säga att jag inte tycker att man måste vänta tills man tar examen om man inte vill. God Jul!
Kira, läkarstudent
Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.
0 kommentarer