
Vad betyder egentligen ”studentliv”?
Det finns två saker som kan vara svårt för de flesta av oss när man bestämmer sig för att börja plugga vidare. VAD ska jag plugga, och VAR ska jag plugga? När vad-delen är klar återstår ju som sagt den stora frågan: vilket universitet blir det? Det är många delar som går in i det beslutet ändå. Olika universitet och städer har ju ändå olika ”rykten” om vad de har för studentliv. Stockholm, exempelvis, har enligt mig (och många andra) ryktet noll studentliv, medan mindre städer som klassas som ”studentstäder” har desto mer. Jag upplever att när man pratar om ”studentliv” har många en ensidig bild av detta, att det är lika med sena nätter, sittningar, studentkorridorer och klassiska nationer. Fest fest fest.
För mig är studentlivet en kombination av många olika aspekter. I detta inlägg tänkte jag dock fokusera på studentlivet i sammanhanget att vara just student. Hur får man ihop allt?
- Att plugga är ett heltidsjobb
Att vara student tänker många är väldigt chill. Att man kan strukturera upp sina dagar hur man vill. Att man kan ta ledigt, och ta igen saker lite när som. Visst, det är ofta ganska löst och ledigt under vissa kurser men andra kräver desto mer av en. Det är föreläsningar, seminarier, grupparbeten, inlämningar, tentor och praktik (VIL). Många kurser/moment har dessutom en hel del obligatorisk närvaro. Att studera heltid motsvarar 40 timmar i veckan. En heltidsanställning, utan betalt. Ibland är det just det som krävs, ibland som sagt desto mindre. Allt kräver planering och prioritering.
- Går det att jobba vid sidan av studierna?
Det enkla och korta svaret är ja, det går. Krävs flexibilitet? Absolut. Vissa perioder är som sagt mer intensiva än andra och det kan då vara svårt att få in ett ”fast” arbetsschema. Många studenter jobbar dock extra för att kunna ha råd med ett lite loppigare liv. Jag har under hela min studietid arbetat extra inom handels vilket ger utrymme för att arbeta helger och enstaka vardagar när plugget tillåter. Mängden extrajobb har varierat MYCKET i och med kurs och vilken tid jag känner att jag kan lägga på annat än att just plugga. Det viktiga är att vara snäll mot sig själv och se till vad man orkar, kan och vill. För många är det ekonomiskt viktigt att jobba lite vid sidan av, men det blir ju ofta på bekostnad av återhämtning, som helgerna egentligen är till för…
- Balansen mellan plugg och privatliv
Detta är något som också är svårt i perioder. Något som egentligen vävs in med ovanstående punkter. De perioder där studierna är som tuffast är det lätt att hamna i ett slukhål och bara tänka skola skola skola. Att det inte finns någon tid för något annat. Andra perioder kan faktiskt plugget hamna lite sekundärt för att må bra! Det är SÅ viktigt att planera in FRITID. Det kan vara att träna, gå på mysiga middagar, träffa vänner eller verkligen bara ligga på soffan och slappa. Att inte behöva tänka på någonting. Allt är en balansgång. Plugget är under ens studietid en mycket stor del av vardagen, men det är inte allt.
Så studentlivet. Är det bara fest? Nja, en rolig inspark, roliga aktiviter, sittningar, pubar osv är en jätterolig del utav det. Men för mig handlar det om hela alltet. En viktig aspekt när jag valde universitet och stad var därför att inte bara fokusera på festen, utan att jag ska få en funderande vardag. Vad gäller Stockholm som studentstad har jag tidigare skrivit ett inlägg om detta. Kika in det! 🙂
Allt gott!
//Filippa, logopedstudent

Filippa, Logopedstudent
Mitt namn är Filippa och jag läser termin 8 på logopedprogrammet. Att kunna kommunicera med vem som helst när som helst är en självklarhet för de flesta av oss. Jag vill kunna hjälpa och stärka individers kommunikationsförmåga där den är bristfällig eller helt uteblir, och därför valde jag att börja plugga till logoped. På bloggen kommer ni att få insikt i hur det är att vara student på logopedprogrammet men även hur studentlivet allmänt ser ut vid karolinska institutet. Vi hörs!
0 kommentarer