5 pluggtips för distansstudier

Att behålla koncentrationen under en hel dag av plugg är svårt. Själv tycker jag att det är särskilt svårt att behålla fokus när undervisningen sker på distans. Så här kommer mina bästa taktiker för att bevara fokus medan man lyssnar på online-föreläsningar:

 1. Gör dig presentabel. Även om du sitter i din lilla studentetta och stirrar in i din datorskärm, med mikrofonen tystad och kameran avslagen. Sitt inte i pyjamas, utan ta på dig kläder du skulle ha i skolan. Borsta tänderna och gör dig i ordning som du skulle ha gjort om du hade gått ut. Sitt upp ordentligt, ligg inte kvar i sängen.
 2. Tänk på din arbetsställning. De flesta av oss studenter har inte tillgång till fantastiska ergonomiska arbetsstolar och skrivbord eller stora skärmar och sköna tangentbord – många av oss sitter med små laptops eller läsplattor vid våra köksbord. Det här är jättedåligt för rygg och nacke och jag är säker på att många av oss har börjat känna av en begynnande musarm från den enformiga ställningen.
  1. Koppla datorn till TV:n. Om du har en föreläsning där du ändå inte behöver skriva eller interagera så mycket kan du koppla din dator eller mobil till TV:n (om du har en) så får du större möjlighet att variera din arbetsställning. Dessutom är TV-skärmen troligtvis något större och på något längre avstånd från dig, vilket är skön omväxling för dina ögon.
  2. Höj upp din laptop eller padda. Om du inte har en TV eller extern skärm kan du prova att sätta din dator eller läsplatta ovanpå en trave böcker eller kastrull så att den kommer i lagom ögonhöjd för dig så är det mycket skönare för din nacke.
 3. Rör på dig och dina ögon i pauserna. Res dig upp, gå ett litet varv, titta ut genom fönstret. Sitt inte kvar och surfa in på dina sociala medier när det är paus – då fastnar du i samma arbetsställning ännu längre.
  1. Ta rast även om föreläsaren inte gör det. Jag tycker att det finns en tendens bland föreläsare att vara mindre benägna att respektera behovet av rast när de föreläser på distans än när de är i sal. Det är svårt att hålla fokus i mer än 40-45 minuter, så om din föreläsare har en 1h 30 min lång föreläsning, peta på hen lite vänligt ungefär halvvägs och säg att en paus vore bra. Om föreläsaren inte går med på det – ta en 5 minuters paus helt själv då. Du missar inget vitalt på 5 minuter, men 5 minuter kan vara precis det som behövs för att återfå fokus.
 4. Var mån om dina ögon. Våra ögon mår bäst när de får varierande synintryck, på nära håll och på långt håll, på saker i rörelse. Att stirra i timmar på statiska föreläsningar är tortyr för dem, så se till att ge dem variation när det är möjligt. Om du har synfel och har glasögon som korrigerar det, se till att faktiskt använda dem.
 5. Plugga tillsammans med dina klasskamrater. Är det förinspelade föreläsningar kan ni ha en videochatt igång samtidigt som ni tittar på föreläsningen. Är det en livesänd föreläsning kanske ni kan chatta lite samtidigt. Om ni är fullt friska och bor nära kan ni kanske till och med titta på föreläsningarna tillsammans och diskutera parallellt.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle