Vad skiljer Karolinska Institutets läkarprogram från de andra i Sverige?

Den sista dagen för att svara på första antagningsbeskedet till höstens högskoleutbildningar är den 27 juli, så jag tänkte att det här är ett bra tillfälle att diskutera vad som egentligen skiljer Sveriges läkarprogram åt. Alla läkarprogram i Sverige är lika långa, ger en samma kvalifikationer och följer samma utbildningsmål från högskoleförordningen – men det finns skillnader som du borde ha i åtanke när du väljer.

  • Universitetets läge. Vill du studera i en storstad som Stockholm eller Göteborg, föredrar du en klassisk universitetsstad som Uppsala eller Lund? Hur långt bort är utbildningen från din hemstad? Hur ser din ekonomi ut? Hur kommer du göra med boende? Det är generellt lättare att hitta bostad i de mindre städerna och priserna är oftast lägre. Hyrorna för studentlägenheter i Stockholm, Lund och Uppsala skiljer sig inte gigantiskt mycket, men tack vare studentnationerna i Lund och Uppsala är det mycket billigare att äta ute och chanserna att få stipendium större.
  • Universitetet ”status”. Det här spelar egentligen mest roll om du är intresserad av utlandsstudier, forskning eller internationellt arbete. Ju mer känt universitet är, desto lättare är det att göra utbyten och få internationella uppdrag. Karolinska Institutet är i särklass ledande på den här punkten, vilket mycket beror på hur mycket forskning vi bedriver (40% av hela Sveriges medicinska forskning), vår historia med Nobelpriset och våra många internationella sammarbeten. Är du intresserad av medicinsk forskning skulle jag i första hand rekommendera Karolinska Institutet och i andra hand Lunds Universitet.
  • Studentlivet och det sociala. Att börja på en universitetsutbildning är också att komma till ett helt nytt socialt sammanhang. Finns det ett aktivt studentliv med kår, nationer och sektioner vid universitetet underlättar det mycket för en att komma in i den nya umgängeskretsen. Uppsala och Lund är mest kända för sina studentliv, men från vad jag har hört är även Linköping, Umeå och Göteborg aktiva. Stockholm är inte direkt känt för sitt studentliv, men jag hade inga problem med att hitta vänner på KI, mycket tack vare introduktionskollot och Medicinska Föreningen.
  • Utbildningens utformning och upplägg. Även om läkarprogrammen har ungefär samma innehåll, kan tempot och detaljnivån skilja sig. Karolinska Institutet är (ö)känt för att ha hög detaljnivå, men det som skiljer sig mest från andra utbildningar är att våra tentor – särskilt i början av programmet – täcker mycket större områden. Första tentan täcker hela första terminen, medan exempelvis Örebros första termin som har motsvarande innehåll delas upp i tre olika tentor och Lunds första tenta är muntlig. Karolinska Institutet är också känt för att vara traditionellt i sin undervisningsform – många föreläsningar, få grupparbeten och självständiga uppgifter. Linköpings läkarutbildning använder sig huvudsakligen av ProblemBaserat Lärande, en form av grupparbete där man får nya fiktiva patientfall varje vecka och läser på för att kunna lösa dem – även i Lund är PBL centralt.

Som student vid Karolinska Institutet har jag såklart bäst koll på läkarprogrammet där, så jag uppskattar gärna rättelser om jag har fel gällande de andra universiteten. I det här inlägget går jag in i mer detalj på skillnaden mellan Lunds Universitet och Karolinska Institutet. Hoppas det här ger er klarhet och glöm inte att svara på antagningsbeskedet!

3 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle