läkarskylt

AT-problematiken

Vid sidan av MeToo-rörelsen som ni alla bör känna till, har media även uppdagat ett annat ämnesområde de senaste dagarna. Nämligen en av landstinget stora problematik: de långa väntetiderna till AT-tjänst och därmed även underläkarviken i Sverige. I väntan på sin AT-tjänst jobbar nämligen de flesta som underläkare. Detta har ju dessvärre varit ett stort problem sedan många år tillbaka, men som ingen löst, och som bara blivit värre och värre, med längre och längre tider och otydliga arbetsuppgifter/-villkor som underläkare (Läs mer om de olika titlarna inom läkaryrket).

Att det råder brist på AT-platser runtom i landet är ju inte någon nyhet. Men att politikerna dessutom nyligen bestämde att utöka antalet platser till läkarprogrammen runtom i landet, förvärrar tyvärr bara situationen. (Läs mer om utökandet av platserna)

De senaste månaderna har det skapats en FB-grupp med fr.a underläkare som inväntar AT, där man diskuterar problemen ovan och lösningar. Det är också mycket på grund av detta som media lyft upp ämnet. Debattartiklar har skrivits och röster har höjts. (Läs/se några av dessa artiklar/videor här, här, här, här)

Min tanke med detta inlägg är att ni läsare (fr.a ni som funderar på att söka in till läkarprogrammet i Sverige) får en inblick i hur yrkeslivet/-situation ser ut idag. Vilka problem som råder osv.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier