Ikväll gjorde jag ett snabbt inhopp som marskalk på KI:s populärvetenskapliga evenemang om cancerforskning. Alltifrån gästföreläsare, forskare och sjukhuspersonal, ideella cancerorganisationer, donatorer, stiftelse och musiker bjöds in till detta event. En lärorik kväll fullspäckad av den senaste forskningen inom bland annat lung-, bröst-, prostata- och tarmcancer, men även barncancer. 

 

Aula Medica KI där eventet ägde rum

 

Reppar KI

 

Per Hall (professor på KI och överläkare på Södersjukhuset) föreläser om bröstcancer

 

HOPE – forskningsenhet med fokus på barncancer

 

Mina arbetsuppgifter gick ut på att vara utrymningsvärd, pricka av gäster i entrén, valla gästerna in och ut i pausen osv. Helt klart värt mödan med tanke på allt vi fick lära oss.

Nu har jag bott i Stockholm i snart 4 år. Att flytta hemifrån till huvudstaden var definitivt ett av mina bästa livsval hittills. Varför trivs jag så bra i Stockholm? På vilket sätt utmärker sig Stockholm som stad? I det här inlägget listar jag topp 5 fördelar med att bo i huvudstaden.

STHLM

  1. Mat 🍽- Det finns oändligt många restauranger, krogar och kaféer överallt att utforska. Du kan hitta alla möjliga kulinariska upplevelser och sätta dina smaklökar på prov. Det finns något för alla. Dessutom erbjuder flera olika företag hemleverans av mat. Hur smidigt som helst.
  2. Transport 🛴🚲🚌🚇- Trots dyra priser på kollektivtrafik i huvudstaden, får resenärerna ändå mycket värde för pengarna. Du kan åka alltifrån buss, tunnelbana, pendeltåg och spårvagn, vilka alla har bra täckning över iaf innerstaden. Utbyggnad av tunnelbanan kommer dessutom ge ännu bättre täckning: en ny gul tunnelbanelinje, som bl.a. sträcker sig till Hagastaden (nära KI campus Solna), samt fortsatt utbyggnad av den blå linjen efter station Kungsträdgården. Projektet har för närvarande inte ens rullat igång, så lär dröja ett bra tag innan allt är förverkligat…Läs mer här. Förutom kollektivtrafik, finns numera även cykel och elscooter tillgängliga för allmänheten. Dessa kan parkeras överallt i innerstan och man betalar per tidsenhet. Supersmidigt för kortare avstånd utan bra förbindelser med kollektivtrafik.
  3. Evenemang 🎭- Eftersom det är en huvudstad är det också här alla stora konserter, föreställningar, utställningar, demonstrationer och företagsevent m.m. äger rum. Du kan alltid hitta något intressant som händer.
  4. Natur 🍁☀️- Trots storstadsmiljön har Stockholm definitivt lyckats väva in och bevara en hel del grönområden (t.ex. klippor och skogar), för och inte tala om de fina utsikterna mot vattnet. Vill man söka sig till lugnet, andas frisk luft och höra fågelkvitter, behöver man inte alls resa långt bort från innerstan. De som tycker motsatsen, har nog bara andra definitioner på natur än vad jag har. 😂Några av mina favoritställen att gå till i Stockholm är Ladugårdsgärdet (Gärdet), Hagaparken (Solna), Djurgården och Lilla Essingen. Vill man ta sig längre ut från stan, finns ju fina områden för hiking vid t.ex. Nackareservatet och Tyresta nationalpark.
  5. Mångfald 🙋🏻‍♀️🙋🏿‍♂️🙋🏽‍♀️🙋🏾‍♂️🙋🏼‍♀️🙋🏾‍♂️- Så tacksam över alla människor jag lärt känna och knutit kontakt med genom åren här. Det finns inget bättre än att få chansen att ta del av upplevelser och historier, från människor med olika bakgrund och erfarenhet. Och detta är nog mycket tack vare att Stockholm är huvudstaden, dit många passerar eller t.o.m flyttar till, från andra delar av Sverige och världen.

Sammantaget är det framför allt valmöjligheterna och tillgängligheten i vardagen, som för mig, gör Stockholm (och generellt storstäder) till en fantastisk stad.

Äntligen var det dags för nytt sjukhusval! Under läkarutbildningen på KI väljer vi sjukhus två gånger. Första gången äger rum på termin 3 och då väljer vi för termin 4-7, vilket ni kan läsa mer om i mina tidigare inlägg: här och här. Andra valet äger rum på termin 8 och gäller för termin 9-10. Dessa två val är något olika, vilket jag tänkte berätta mer om i detta inlägg. 🏥👩🏻‍⚕️

Gemensamt för våra sjukhusval är att vi studenter får rangordna valalternativen, men sedan är det lottning som avgör vilket sjukhus man får. Undantag är om du är förälder med barn och/eller har andra särskilda anledningar, som kan ge dig förtur. Läs mer om det här. Varje student får alltså ett lottnummer. Ju lägre lottnummer, desto högre sannolikhet att du får ditt förstahandsval.

Under T4-T7 var jag placerad på Södersjukhuset med lottnummer 12, vilket tacksamt nog var mitt förstahandsval. I måndags fick vi reda på resultatet av kursvalet inför T9-T10. Jag hade lottnummer 51 och hade ännu en gång turen att få mitt förstahandsval. 🥇

Mitt kursval och kommande sjukhusplacering 🏥

 

Till skillnad från föregående sjukhusplacering, då vi huvudsakligen var baserade på ett och samma sjukhus, är det något annorlunda på T9 och T10. Se bilderna nedan.

Kursval inför termin 4-7

Kursval inför termin 9-10

 

Jag fick alltså alternativ 2c tillsammans med 11 andra studenter, vilket enligt bilden ovan innebär att jag kommer ha min bas på Danderyds sjukhus. Då vi läser en hel rad olika kurser under termin 9 och 10 (neurologi, öron-näsa-hals, ögon, psykiatri, gynekologi och pediatrik) äger dessa kurser rum på olika sjukhus beroende på vilket bassjukhus du får. Jag kommer exempelvis att läsa neurologi på Karolinska sjukhuset Solna, öronkursen på Huddinge sjukhus, ögonkursen på S:t Eriks ögonsjukhus, psykiatri på S:t Görans sjukhus, gynekologi på Danderyds sjukhus och pediatrik på Södersjukhuset. Personligen kände jag att detta var det bästa alternativet för mig, som vill få en chans att vara på alla olika sjukhus innan examen. Enligt ovan kommer jag alltså få möjligheten att vara på 6 olika sjukhus, där varje kurs kommer vara på olika ställen.

Smaken är som baken delad. Vissa tycker det är skönare att vara baserad på en och samma plats för att slippa flänga runt staden, men om man gillar variation som jag så rekommenderas detta val starkt.

 

Vad händer på termin 11?
Den sista terminen på KI inleds med att läkarstudenterna läser en gemensam kurs (Hälsa i samhälle och miljö) på campus. Därefter är det endast en integrerad sluttentamen (IST) och två valbara kurser kvar innan examen.🏆📚🎉🎓👩🏻‍⚕️

 

Majmånad har varit en salig röra. Jag har lämnat in mitt exjobb för granskning, firat min födelsedag x3, sett Swedish House Mafia och Rita Ora live, inlett min tid som undersköterska på S:t Görans akutmottagning, valt sjukhus inför kommande sista terminer på läkarprogrammet, åkt absurt mycket elscooter, köpt en luftkonditionerare (😂) och jobbat häcken av mig på BYON8 då jag har min överlämning sista maj. 💦

Överraskad med tårta och sång på campus mitt i all exjobbshets 🎂

Snabbaste transportmetoden från KI till BYON8-kontoret 🛴

Pianospel mitt i all livshets 🎹

Rita Ora live på Berns

Nu på fredag inväntas opponering av exjobbet, där alla ska presentera och försvara sina arbeten. Därefter får vi två veckor till för ändringar innan den slutgiltiga inlämningen sker. Fingers crossed att allt går som väntat.