#KIgrad21: Från T1 till T11 på läkarprogrammet
Min resa genom läkarprogrammet på Karolinska Institutet (KI) har nått sitt slut. I mina sista blogginlägg summerar jag min tid på läkarutbildningen från dag ett till examen. I detta inlägg får du en terminsvis tillbakablick på läkarprogrammet, med gamla blogginlägg och äventyr jag hittat på.
Läs alla mina inlägg i serien ’KIgrad21’:
- Från T1 till T11 på läkarprogrammet
- Det bästa från läkarprogrammet
- Förbättringsområden på läkarprogrammet
- Tips och lärdomar från läkarprogrammet
PREKLIN
Termin 1
Kursinnehåll 📚 – Biokemi – Cellbiologi – Embryologi
- Läkarprogrammet 🎓 – 19-åriga jag hade höga förhoppningar om livet i Stockholm och Karolinska Institutet. Första terminen var tuff – ny stad, nya rutiner, nya människor och en helt ny utbildning. Såhär i efterhand inser jag att biokemi-plugget inte heller var så illa. Det var faktiskt ganska spännande och coolt att vi en gång i tiden behärskade alla steg i citronsyracykeln och glykolysen. Utöver den teoretiska undervisningen lärde vi oss att ta blodprover på varandra, vi gjorde många projektarbeten, laborationer och lät kreativiteten flöda på cellslöjden. Min fyragrupp blev tilldelad en mentor. Unikt för KI:s läkarprogram är nämligen att läkarstudenter blir tilldelade mentorer (befintliga läkare) som följer ens utveckling genom läkarprogrammet. Efter jul blev jag godkänd på min allra första tenta på läkarprogrammet, vilket var riktigt tillfredsställande.
- Fritid 👩🏻💻 – Under första veckan på läkarprogrammet började jag jobba som digital ambassadör för KI, vilket innebar att jag var med och startade KI:s allra första svenska blogg. Denna blogg har idag överlevt hela tre bloggflyttar, ett fulländat läkarprogram och därigenom blivit KI:s mest lästa blogg. Stort tack till er läsare! Förutom bloggen började jag även engagera mig i studentföreningar på min fritid, och först ut blev ett år i Nallesjukhuset IFMSA:s styrelse.
Gamla inlägg från T1:
- Mitt första blogginlägg
- Upplägget på T1
- En vanlig vecka på T1
- Att lära sig ta blodprover
- Min första praktik som läkarstudent
Termin 2
Kursinnehåll 📚 – Anatomi – Fysiologi – Histologi – Immunologi
- Läkarprogrammet 🎓 – Under T2 lämnade vi biokemins värld och började studera anatomi och fysiologi. Vi hade stenkoll på kroppens fysiologiska mekanismer, såsom hur syra-bas-balansen reglerades, och under anatomin spenderade vi många timmar uppe på anatomen med dissektioner.
- Fritid 👩🏻💻 – Jag gjorde mitt första uppdrag som KI-studentambassadör på en utbildningsmässa i Sundsvall. Kort därefter var jag och dåvarande KI-bloggerskan Olivia med på en photoshoot för KI:s nya monter inför utbildningsmässor. Vid sidan av plugget gick jag med i en annan studentförening: Global Friends KI. Dessutom passade jag på att besöka studentvänner i Lund, Göteborg och Oslo, för att jämföra livet som student i Stockholm med andra städer. Slutsatsen var att jag trots allt trivdes ganska bra i huvudstaden. Sommaren efter T2 jobbade jag som vårdbiträde på ett demensboende i innerstan, vilket minst sagt var ett tungt jobb.
Gamla inlägg från T2:
Termin 3
Kursinnehåll 📚 – Anatomi – Farmakologi – Immunologi – Mikrobiologi – Nervsystemet – Patologi
- Läkarprogrammet 🎓 – Anatomikursen var riktigt skoj, så jag började jobba som anatomitutor på läkarprogrammet, vilket innebar att vi undervisade yngrekursare på deras dissektioner. Vi hade också mycket givande praktiska anatomiexaminationer, där vi skulle identifiera anatomiska strukturer på riktiga människokroppar. Men allt roligt har sitt slut. När vi fick besked från vårt sjukhusval fick jag visserligen mitt förstahandsval (Södersjukhuset). Innan vi kom ut på sjukhusen skulle patologikursen avverkas ute i Huddinge, där jag fick se min första obduktion. Det var minst sagt en hektisk kurs och patologitentan på en lördag i januari var en av de svåraste tentorna under preklin. Överlycklig när tentabeskedet anlände, lämnade jag patologin bakom mig och såg fram emot att få komma ut på klinik.
- Fritid 👩🏻💻 – På termin 3 auskulterade jag vår KI-mentor och fick se min allra första förlossning. På den tiden var vår mentor ännu ’bara’ en ST-läkare, men är numera en färdig specialist inom obstetrik och gynekologi. Mitt kårliv fortskred och jag tog mig an ordförandeposten i Global Friends KI. Det var utmanande men lärorikt, och resulterade i vänner för livet. Parallellt med detta, fortsatte jag ta uppdrag som studentambassadör för KI och fick åka på diverse utbildningsmässor i Göteborg (Kunskap & Framtid-mässan) och Stockholm (Saco-mässan). Mot slutet av året fick jag möjligheten att agera marskalk på Nobelföreläsningen i Aula Medica på KI, där vi fick träffa nobelpristagarna i medicin eller fysiologi.
Gamla inlägg från T3:
Termin 4
Kursinnehåll 📚 – Klinisk undersökningsteknik/kemi/fysiologi – Mikrobiologi – Patologi – Radiologi
- Läkarprogrammet 🎓 – Första hälften på T4 befann vi oss på campus. Jag minns att vi utförde någon form av laboration där vi undersökte våra egna tarmbakterier. Från och med andra hälften av T4 befann jag mig på Södersjukhuset. Kliniska terminerna tog nu fart på riktigt. Slutet på preklin markerades med den fruktade preklintentan (IDT), sluttentan på hela preklin, som dock inte alls var så farlig som man kunde tro. T4 avslutades med att vi skulle ta vårt ’kliniska körkort’, vilket bestod av en praktisk examination på sjukhuset, där vi utförde en fysisk undersökning av en patient från topp till tå (t.ex. undersöka kranialnerverna, mäta blodtrycket och lyssna på hjärtat). För att fira slutet på preklin anordnade klassen en preklinfest i Gamla Stan en junikväll.
- Fritid 👩🏻💻 – Jag mjölkade ut det sista av preklin-livets flexibla schema och reste utomlands (firade mitt första kinesiska nyår i Kina) under terminen. Inom Global Friends KI, anordnade vi många roliga evenemang för KI-studenterna, däribland ett kosläpp ute på Värmdö. Sommaren efter T4 testade jag på ett nytt jobb som undersköterska på akutmottagningen. En tuff och lärorik sommar bestående av mycket blodprovstagning, EKG:n och katetersättning.
Gamla inlägg:
KLIN
Termin 5
Kursinnehåll 📚 – Geriatrik – Klinisk farmakologi – Internmedicin (kardiologi, lungmedicin, endokrinologi, hematologi, gastroenterologi) – Vetenskaplig utveckling (evidensbaserad medicin, statistik etc.)
- Läkarprogrammet 🎓 – Internmedicinåret inleddes på Södersjukhuset (SöS) och jag sprang runt på olika medicinavdelningar och medicinakuten. Min allra första praktik spenderades på kardiologen på SöS och jag minns att jag var riktigt förvirrad i rollen som läkarkandidat. Men jag lyckades åtminstone producera någon journalanteckning eller två. Utöver praktik hade vi praktisk undervisning i lumbalpunktion och fick simulera akuta patientfall för första gången, vilket kom att bli en del av vår vardag genom läkarutbildningen. Sista månaden på T5 läste vi en kurs i medicinsk vetenskaplig metodologi (en massa statistik och evidensbaserad medicin), som uppladdning inför examensarbetet på T8. Det var mysigt att få komma tillbaka till KI-campus och träffa hela klassen.
- Fritid 👩🏻💻 – Jag lämnade ordförandeposten i Global Friends KI efter ett år och tog farväl av kårlivet. I stället påbörjade jag mitt äventyr på ett healthtech-startup i Stockholm och blev fast där de kommande tre åren. Jag jobbade ännu en gång som studentambassadör på Saco-mässan i Stockholm. Där besvarade jag frågor om läkarprogrammet och KI (läs om de vanligaste frågorna som ställs på mässan här och här).
Gamla inlägg:
- Skillnad mellan preklin och klin
- Extrajobba under studietiden
- Vad innebär en rond?
- Bra att ha inför klinterminerna
Termin 6
Kursinnehåll 📚 – Dermatologi – Infektionsmedicin – Internmedicin (njurmedicin, reumatologi) – Valbar kurs (jag läste en kurs i diabetessjukdomar förlagd i Indien)
- Läkarprogrammet 🎓 – Internmedicinåret fortlöpte på flera andra sjukhus än SöS. Terminen inleddes med en veckas externplacering, i syfte att se och uppleva andra regioners sjukvård. Jag fixade en praktikplats i min hemstad på Linköpings Universitetssjukhus och fick se min första CABG-operation där. När jag sedan kom tillbaka till Stockholm fortsatte praktiken på SöS-akuten och S:t Görans sjukhus akutmottagning där jag gick min första nattjour. Därefter läste vi en hudkurs på Gamla Karolinska Sjukhuset i Solna och en infektionskurs på Karolinska Sjukhuset i Huddinge. Sist men inte minst avslutade vi medicinåret och jag åkte till Indien i en månad, med ett gäng härliga kursare, för att läsa en valbar kurs i diabetessjukdomar. Såhär i efterhand, när mitt utbyte till Singapore på T11 inte blev av, är jag obeskrivligt tacksam för denna mycket speciella resa.
- Fritid 👩🏻💻 – Eftersom jag jobbade en hel del extra på distans (på samma startup som jag började på under T5), kunde jag också göra en massa spännande resor. Under terminen åkte jag på två skidresor till fjällen, spenderade påsken i Barcelona, åkte som sagt till Indien en månad, samt utforskade Stockholms olika spa-anläggningar. När T6 tog slut drog jag iväg på mina sommarresor till London, följt av Japan, Kina och sist en surfresa till Marocko. Det var med andra ord riktigt välbehövt med ett distansjobb denna sommar, i stället för att exempelvis vara schemalagd på sjukhus.
Gamla inlägg:
Termin 7
Kursinnehåll 📚 – Anestesi – Kirurgi – Onkologi – Ortopedi – Radiologi – Rättsmedicin – Urologi – Valbar kurs (jag läste Traumatologi)
- Läkarprogrammet 🎓 – Kirurgiterminen var intensiv och fartfylld. Tidiga morgonar, mycket praktik och ett par jourpass (kvällstid som nattetid). Det var en lärorik termin som läkarkandidat, eftersom vi fick se och göra mycket häftiga och praktiska saker på kliniken. Jag lärde mig att suturera sår, gipsa ben och armar, fick se operationer och hade placering på en studentdriven avdelning – KUA (avdelning driven med hjälp av studenter från t.ex. läkar-, sjuksköterske-, fysioterapeut- och arbetsterapeutprogrammet). Från T7 blev det också vanligare med kandidatmottagningar under praktiken, vilket innebär att läkarstudenten får handlägga patienten självständigt, från början till slut. T7 var definitivt köttig och avslutades med en skriftlig, muntlig och praktisk tenta innan jul. Det innebar att vi för första gången sedan läkarprogrammets start fick ett riktigt jullov utan en efterföljande tenta. De sista veckorna på terminen i januari, läste jag en valbar kurs i traumatologi där vi hade scenarioträning i diverse traumafall, ett grymt avslut på T7.
- Fritid 👩🏻💻 – En fullspäckad termin utan dess like. Kirurger verkar ha händerna fulla 24/7, både på och utanför operationsbordet. Nytt för T7 var att jag blev indragen i SöS-orkestern och en annan amatörorkester, utav några handledare jag stött på under kursen. Dammade därför av min fiol och hann medverka på någon konsert eller två innan terminen slutade. Riktigt skoj att återuppta musiken på sjukhusmark.
Gamla inlägg:
- Hur du överlever på en studentbudget
- Sjukhuskläder – Så klär vi oss
- Vårdförkortningar från journaltext
- Att jobba på vårdcentral: för- och nackdelar
- #Studentstress – 10 tips på stresshantering
- #Studentstress – 10 tips för att klara tentan
Termin 8
Kursinnehåll 📚 – Examensarbete
- Läkarprogrammet 🎓 – Exjobbsterminen var en helomvändning från hektiska T7. Vi kunde i princip disponera tiden helt som vi ville. Det var få obligatoriska sammankomster och det mesta var eget arbete. När exjobbet var färdigställt, blev det också dags att göra ett nytt kursval/sjukhusval inför T9-T10.
- Fritid 👩🏻💻 – Under terminen, beslöt jag mig för att bli blodgivare och gav blod för första gången. Eftersom jag hade så mycket ledig tid, behövde jag sysselsätta mig på annat vis. Jag gick därför upp i heltid på företaget jag tidigare arbetat extra hos, och tog även flera uppdrag som studentambassadör på olika KI-evenemang. Tidningen Allmänmedicin gjorde ett reportage av mina blogginlägg om Gustavsbergs vårdcentral, vilket ni kan läsa här. Jag passade på att göra mindre resor innanför Sveriges gränser, såsom ett besök till Lund, Göteborg respektive Umeå. Elsparkcykel blev mitt nya färdmedel i Stockholm, innan jag framåt sommaren införskaffade mig en cykel. Till sommaren jobbade jag första hälften som undersköterska på akutmottagningen. Därefter inledde jag min semester på Sicilien, flöjt av en Asienresa till Singapore, Taiwan, Kina och Japan. T8 och sommaren gav mig en välbehövlig paus från de vanliga läkarstudierna!
Gamla inlägg:
- 10 sätt att maxa din produktivitet
- Vägen till ett lyckat examensarbete
- Mentorskapet och professionell utveckling på KI:s läkarprogram
Termin 9
Kursinnehåll 📚 – Beroendemedicin – Psykiatri – Neurokirurgi – Neurologi – Oftalmologi – Öron-näsa-hals
- Läkarprogrammet 🎓 – Snurrade runt på en massa olika sjukhus med olika gruppkonstellationer. Det var superkul att få träffa gamla kursare som jag inte hade träffat sedan preklin. Vid det här laget var vi alla rutinerade läkarkandidater på vår praktik, eftersom vi ju faktiskt kommit ganska långt i utbildningen. Vi hade flera tillfällen med kandidatmottagningar på både öron-näsa-hals– och ögonkursen, vilket var supergivande, speciellt med tanke på hur korta båda dessa kurser var. Psykiatrikkursen var terminens längsta kurs och spenderades på Norra Stockholms Psykiatri på S:t Görans Sjukhus. Jag hade även önskat att få ha delar av min praktik på Stockholms centrum för ätstörningar, vilket var en insiktsfull upplevelse. Under psykiatrikursen fick vi också öva konsultationsteknik med skådespelarpatienter.
- Fritid 👩🏻💻 – Även om terminen hade mer obligatoriska och schemalaga utbildningsmoment än exjobbsterminen, var T9 fortfarande betydligt lugnare än kirurgterminen. Jag fortsatte därför med mitt sidojobb på företaget, passade på att utforska nya restauranger och konserter runtom i Stockholm. Det blev också en dagsutflykt till Uppsala, tillbaka till anatomins värld, för ett besök på en utställning med äkta konserverade människokroppar.
Gamla inlägg:
Termin 10
Kursinnehåll 📚 – Klinisk genetik – Obstetrik och gynekologi – Pediatrik – Valbar kurs (jag läste Akutsjukvård – Säkert och effektivt beslutsfattande)
- Läkarprogrammet 🎓 – Terminen inleddes helt Covid-fri. Jag läste obstetrik och gynekologi på Danderyds Sjukhus och fick se en massa förlossningar. Vi hann precis göra den praktiska examinationen samt påbörja barnkursen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, när pandemin på riktigt började påverka vardagen. Jag minns hur rutinerna ändrades från timme till timme på sjukhuset, allteftersom det också blev brist på skyddsutrustning. Under min placering på barn- och ungdomsmottagningen, började sista praktikdagen med att jag fick vända om och åka hem, eftersom alla läkare hade sjukanmält sig. Vi läste därefter en valbar kurs i akutsjukvård som fungerade riktigt bra trots pandemin. Jag befann mig då på Capio S:t Görans Sjukhus och fick mängder av scenarioträning, vilket förberedde oss väl inför vårt första underläkarvikariat före examen. Tacksamt nog kunde jag fullfölja all min praktik på utbildningen trots pandemin. Däremot övergick den teoretiska undervisningen helt till vår käraste Zoom. Jag skrev också min allra första tenta på distans pga pandemin.
- Fritid 👩🏻💻 – Jag filmade en dag på läkarprogrammet på T10. Detta var precis innan pandemin tog fart i Sverige. Många läkarstudenter var vi som jobbade extra under terminen, på exempelvis intensivvårdsavdelningar och andra vårdavdelningar, för att avlasta vården. När sommaren kom och första vågen av pandemin hade avstannat, flyttade jag temporärt ner till Västervik för mitt allra första underläkarvikariat på Västerviks Sjukhus. Det kunde inte blivit bättre, vilket var mycket tack vare en fantastiskt trivsam medicinklinik, underbara kollegor och helt enkelt en perfekt introduktion till läkaryrket.
Gamla inlägg:
- Kostnader och utgifter på läkarprogrammet i Sverige
- Skapa en hålbar studentbudget
- Krisberedskap – Packlista och förberedelser
- Tips på hur du pluggar effektivt
- Hur du överlever fysisk distansiering
- Positiva aspekter av Covid-19-pandemin
- Vad utmärker läkarprogrammet på KI?
Termin 11
Kursinnehåll 📚 – Allmänmedicin – Arbets- och miljömedicin – Hälsoekonomi – Katastrofmedicin – Rättsmedicin – Socialmedicin – Valbara kurser (jag läste Digital hälsa respektive Det svårt sjuka barnet)
- Läkarprogrammet 🎓 – Min sista termin framför skolbänken innan läkarexamen spenderades mestadels framför Zoom, utan fysiska sammankomster. Det blev inget avslut vi hade hoppats på, men att vi lyckades ta oss i mål är ändå en milstolpe. Första hälften av terminen bestod av kursen ’Hälsa i samhälle och miljö’ (HSM) varvat med en veckas praktik på vårdcentralen, den allra sista gemensamma praktiken. Resten av kursen var helt teoretisk, med alltifrån hälsoekonomi och -politik till rättsmedicin, där vi i och för sig fick möjligheten att gå på en likvisning i smågrupper. HSM-kursen examinerades online och därefter var det intensiv uppladdning inför läkarprogrammets sluttenta (IST) som utfördes på plats med munskydd och visir. Efter godkänt tentaresultat, inleddes andra hälften av terminen. Jag skulle ju egentligen varit på utbyte i Singapore, men i stället blev vi alla kvar i Sverige och läste olika valbara kurser. Cykelpendling från city till Huddinge Sjukhus, där jag hade min sista valbara kurs i pediatrik, blev en dagsrutin. Allt för att minimera risken för smittspridning. Vår examensceremoni blev också helt digital, där mina vänner och släkt kunde ansluta via länk. Jag och mina närmaste kunde även fira dagen i ära tillsammans i hemmet.
- Fritid 👩🏻💻 – Jag gjorde mina sista uppdrag som studentambassadör för KI och deltog digitalt på Saco-mässan en sista gång. I ett första steg att summera min tid på läkarprogrammet, gjorde jag en video med alla mina praktikplatser genom utbildningen. Senare på hösten spikade jag äntligen mina jobbplaner efter examen.
Gamla inlägg:
- Att jobba på vårdcentral
- Arbetsuppgifter som läkare
- Att jobba med döden som läkare
- Appar för studenter
- 5 typer av examinationer
LÄKAREXAMEN!
Glöm inte att kolla in min senaste video, som visar alla mina praktikplatser genom läkarprogrammet:
0 kommentarer