Läkarskylt

Vad händer efter läkarexamen?

Den stundande läkarexamen är runt hörnet. Fredagen den 15 januari händer det, den digitala examensceremonin på Karolinska Institutet. Vad händer då härnäst för en nyexaminerad läkare?

Karriärsvägar

Det finns en rad olika alternativ efter en läkarexamen. Grovt indelat finns tre karriärsvägar:

  1. Klinik – Majoriteten faller in under denna grupp. Det här innebär att du jobbar som läkare på det klassiska viset, nämligen på ett sjukhus eller vårdcentral. Målet är att få läkarlegitimation genom att göra AT (gäller inte det 6-åriga läkarprogrammet) och därefter välja specialitet. Det finns lite olika sätt att komma fram till sin legitimation. Du kan antingen söka AT direkt, vara beredd om att flytta till en annan ort för detta och hoppas om att få tjänsten direkt efter examen. Eller så kan du välja att jobba som underläkare före AT, i väntan på att få en AT-tjänst. De flesta befinner sig i den senare gruppen, med de växande väntetiderna inför AT.
  2. Forskning – En del väljer att antingen kombinera kliniken med forskning, eller att 100% tillägna sig åt forskning. Du kan exempelvis påbörja/fortsätta på en doktorandtjänst, eller fördjupa dig inom något annat forskningsområde av intresse. Det är inte helt ovanligt att man återupptar kontakten med sin forskargrupp från exempelvis examensarbetet på termin 8.
  3. Övrigt – Några andra väljer att sysselsätta sig med något helt annat än medicin. Medan vissa kombinerar och applicerar sin expertis inom medicin med erfarenheter från andra branscher. Några få passar även på att vara helt föräldralediga.
Stetoskop

Mina planer

Efter examen i januari, fortsätter mitt äventyr inom ramarna av internmedicin, på inget mindre än Danderyds sjukhus hjärtklinik här i Stockholm. Sommarvikariatet på medicinkliniken i Västervik gav mig definitivt mersmak. Ser verkligen fram emot att få grotta ned mig i kardiologins värld, som också faller inom ramarna av internmedicin. Tills dess, håller jag mig sysselsatt genom att studera alltifrån riktlinjer för akut hjärtsjukvård, EKG-tolkning och användbara algoritmer.


Glöm inte att kolla in min senaste video, som visar alla mina praktikplatser genom läkarprogrammet:

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier