#KIgrad21: Lärdomar från läkarprogrammet

Min resa genom läkarprogrammet på Karolinska Institutet (KI) har nått sitt slut. I mina sista blogginlägg summerar jag min tid på läkarutbildningen från dag ett till examen. I detta inlägg (del 4) delar jag några lärdomar från läkarprogrammet och tips till dig som läkarstudent. Med det sagt markerar detta mitt absolut sista inlägg på bloggen.

Läs alla mina inlägg i serien ’KIgrad21’:
  1. Från T1 till T11 på läkarprogrammet
  2. Det bästa från läkarprogrammet
  3. Förbättringsområden på läkarprogrammet
  4. Tips och lärdomar från läkarprogrammet

Tips och lärdomar från läkarprogrammet

  1. Våga ta plats – Ställ alla dumma frågor och våga ta plats.
  2. Be om återkoppling – Efter varje praktik bör du alltid aktivt be din handledare om återkoppling, så att denne kan ange dina förbättringsområden.
  3. Hitta fritidsintressen – Läkarprogrammet definierar inte dig som individ. Passa på att hitta någon hobby, fritidsaktivitet, sport eller extrajobb under din studietid. Skapa din edge! Njut av livet som student i Sverige, där utbildningen inte kostar skjortan för dig och där läkarprogrammet endast har en betygsskala på godkänt eller underkänt.
  4. Slappna av under preklin – Livet blir aldrig så skönt som under preklin, sett till all den icke-obligatoriska studietiden. Dagarna på klin präglas sedan av obligatoriska praktikdagar där ditt schema blir mycket mindre flexibelt.
  5. Utnyttja privilegierna som student – Förutom studenterbjudanden i butiker och online, har du också många perks som läkarstudent. Du är ju exempelvis inte anställd på din praktikplats, vilket gör att du i större utsträckning kan röra dig fritt, både sett till tid och rum. Se därför till att tänka igenom samt kommunicera vad du vill se och göra som kandidat innan du börjar veckan på en ny praktikplats. Om du sitter sysslolös med en handledare, se om det finns någon annan läkare eller annan yrkeskategori med något intressant att erbjuda. Alternativt ta ditt pick och pack och gå för dagen. Sitt inte av tiden i onödan!

Farväl!

Med det sagt, blir detta mitt allra sista blogginlägg här. Jag vill rikta ett stort tack till alla fantastiska läsare som följt denna resa! 5,5 år gick alldeles för fort, men jag är ytterst tacksam att jag fick möjligheten att dokumentera och dela bitar av resan på denna blogg, som också är KI:s allra första svenska blogg.

Bloggen kommer att finnas kvar i några år framöver. Vill ni ta del av uppdaterade inlägg, rekommenderar jag att ni följer de befintliga läkarstudenterna på KI: KI-studenten Isabelles blogg (hon gjorde nyligen en intervju med mig som ni kan läsa här) och Statuspodden av Irene och Timo.

Nästa vecka börjar jag jobba på hjärtkliniken och idag var jag på ett första digitalt handledarmöte för nyanställda, där vi fick en introduktion i handledning av de kommande läkarstudenterna på T5-T6. Det kommer bli oerhört spännande att nu få tillhöra den andra sidan och handleda egna läkarstudenter.

Jag önskar er befintliga läkarstudenter ett stort lycka till med er utbildning! Hoppas att vi ses ute på kliniken en vacker dag! Till er som drömmer om att komma in på läkarprogrammet, hoppas jag att ni kämpar på och att ni en vacker dag lyckas fullfölja den drömmen. Ett riktigt stort tack för mig! 🙏🏼

/Linnea Lin, Läkarexamen jan 2021

linnea-saco

Glöm inte att kolla in min senaste video, som visar alla mina praktikplatser genom läkarprogrammet:

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier