Traumakurs

Material för sättning av en intraosseös nål

I tisdags påbörjade jag en två veckors kurs i traumatologi. Det är en av många valbara kurser (SVK) som ges i slutet av termin 7. På KI:s läkarprogram har vi nämligen möjligheten att på termin 6, 7 och 11 välja bland en rad olika kurser. På termin 6 läste jag en kurs i diabetessjukdomar i Indien, vilket ni kan läsa mer om här

Tre dagar in på kursen måste jag säga att jag är mycket positivt överraskad. Vi är 16 studenter som får äran att lyssna på mycket inspirerande föreläsare med en rad olika spännande bakgrunder. I Sverige är traumatologi inte en egen specialitet, utan är en påbyggnad som kan göras under/efter sin specialistutbildning. Därav består traumaverksamheten av personal med vitt skilda bakgrunder. Föreläsarna på denna kurs har hittills varit t.ex. ortopeder, kirurger, anestesiologer och akutläkare, vilka jobbar på t.ex. ambulansen, inom Försvarsmakten, randat sig i Sydafrika som har en välutvecklad traumaverksamhet m.m. Faktum är att vi idag även fick äran att lyssna på en traumakirurg från Sydafrika, som numera jobbar på Traumacentrum Karolinska Solna.

Förutom föreläsningar har vi även praktiska övningar. Bilden ovan är ifrån när vi övade på att sätta intraosseös infart (sätts alltså i ett ben genom att man borrar hål i benet). Det är en alternativ infart till perifer venkateter som sätts i vener, och används till att ge vätska/läkemedel/ta blodprover etc. Vi har även fått öva på att laga senskador på händer, sätta thoraxdrän, luftvägshantering (hålla fri luftväg, intubera) m.m. Nästa vecka ska vi dessutom köra traumateamträning och simulera olika traumafall.

Utöver föreläsningar och praktiska övningar, får vi även möjligheten att gå en kväll med traumajouren på Nya Karolinska sjukhuset. Inom Stockholm är NKS det enda sjukhuset som tar emot traumafall. Vad räknas då som trauma? –Alltifrån skottskador, knivskador till trafikolyckor och övriga högenergitrauman.

Examinationen på denna korta kurs är i form av en muntlig presentation om valfritt ämne inom traumatologi. Eftersom kursen är så extremt kort och dessutom en valbar kurs, är kraven och förväntningarna på studenterna inte alltför höga. Få av de valbara kurserna är egentligen speciellt intensiva, vilket är enormt tacksamt.

Läs mer om de olika valbara kurserna.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier