Marskalk på nobelföreläsningen 2016

Mållös efter gårdagens nobelföreläsningar på Aula Medica, KI. Jag och elva andra studenter hade fått äran att agera marskalk på årets nobelföreläsningar för fysiologi och medicin. Igår ägde äntligen evenemanget rum. För mig var detta första gången jag marskalkade på KI (dessutom under Nobel 😮 ) och det var absolut en av de mest häftiga upplevelserna i mitt liv.

Från klockan tio på morgonen var vi på plats, redo för ombyte och styling. Alla marskalkar bär alltid svenska folkdräkter under de här föreläsningarna, vilket var en av höjdpunkterna på dagen. Min folkdräkt, som var lånad från Skansen, kom från Vingåker Sörmland och var den äldsta i gårdagens skara. Folkdräkterna är väldigt detaljrika och består av massor olika lager och delar. Det tog därför väldigt lång tid innan allt satt på plats.

Föreläsningen kickade igång framåt 14:30 på eftermiddagen. Men både innan, under och efter föreläsningen hade vi marskalkar ett fullspäckat schema med olika uppgifter tilldelade till oss. Jag och två andra stod exempelvis i entrén för allmänheten, där vi tog hand om insläpp och höll koll på besöksantalet. Under föreläsningen stod vi och vaktade utgångarna samt höll koll på att åhörarna betedde sig m.m. Det absolut mest minnesvärda jag fick göra, var att eskortera nobelpristagaren i medicin och fysiologi (Yoshinori Ohsumi)  till sin plats samt upp till scenen. Allt sändes dessutom på TV, så ett minne som förevigas iaf! Är helt paff ^^

Efter föreläsningen, var det dags för mottagningen där endast VIP-gäster och nobelpristagaren samt hans följe var välkomna. Gästerna bestod av alltifrån f.d. nobelpristagare, professorer och vår kårordförande m.m. Under mottagningen blev vår främsta uppgift att agera fotomodeller. Folkdräkterna var oerhört uppskattade och drog verkligen till sig ögon. Många kom fram och ville fotografera sig tillsammans med oss.

Som student på KI kan man alltså engagera sig i marskalkningen. Det finns olika marskalksuppdrag, vissa större och vissa mindre. Nobelföreläsningarna och studenters examensceremonier tillhör de större uppdragen. Medan doktorspromoveringar tillhör de mindre. Gemensamt gäller att man är fint uppklädd (olika klädkod för olika tillställningar), det bjuds på mat och ett väldans trevligt umgänge.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier