Klin vs Preklin
Två veckor in på termin 5, tänkte jag köra lite ’skillnader mellan preklin- och klin-terminerna’ 😉
Skillnader
– 598 olika scheman för en och samma kurs. Olika moment inom kursen ger nämligen ut sina scheman separat och du får max en framförhållning på typ 1-2 mån, därefter vet du inte vad som händer. Du får också eget schema inför VFU-placeringarna. Tips: Håll endast koll på ditt eget schema. You ain’t got time for the rest 😉
– VFU (verksamhetsförlag utbildning): all VFU är obligatorisk och består av praktik på sjukhus/vårdcentral, där du har en handledare (läkare) som du följer. Du får möjligheten att leda ronder, handlägga egna patienter med hjälp av handledaren etc. Vi varvar tre veckors teori: föreläsningar, seminarier etc. med tre veckors VFU på olika kliniker och avdelningar.
– Mer obligatoriskt. Allt är i princip obligatoriskt, förutom föreläsningar.
– Relevant kunskap. Ni vet känslan när man pluggar och man inte förstår varför man ska banka in den kunskapen? Detta förekommer mindre på klin. Utan här har vi ju faktiska läkare som föreläsare, vilka för det mesta ger oss väldigt uppdaterad kunskap och vet vad som kommer till användning i praktiken.
– Bättre föreläsningar?! På preklinterminerna gick jag sällan på föreläsningar, dels för att jag inte orkade, ointresserad av ämnet, men också för att föreläsarna inte direkt var en hit. Nu är iaf de flesta föreläsarna på en annan nivå, enligt mig. Kanske beror det på att jag är mer intresserad samt vet att jag kommer ha nytta av ämnet/innehållet.
– Mindre plugg. Pga att vi har mer obligatoriskt, blir det per automatik mindre plugg utanför sjukhuset och skolan.
– En del gratis kurslitteratur/-material. Kurslitteratur på svenska. Vi har t.ex. fått handböcker i olika behandlingsprogram som Stockholms läns landsting givit ut osv. Eftersom olika länder kör enligt olika riktlinjer och behandlingsval etc, är mer kurslitteratur på svenska.
2 kommentarer