södersjukhuset-soluppgång

Kirurgkursen – avslutning, examination och reflektion

Tårtkalas med kursledningen 🍰

Kirurgkursen är officiellt finito. Med en övervunnen blodfobi och en begynnande social fobi, går jag nu på ett efterlängtat jullov, för första gången sedan begynnelsen på läkarprogrammet. 😂

Igår avverkade vi den sista examinationen på kursen och därefter bjöds det på tårtOR av kursledningen. I samma veva, fick vi dessutom reda på alla resultat från examinationerna denna vecka, blev GODKÄND på allt. Totalt hade vi tre examinationer: skriftlig tenta, OSCE (praktiskt prov) och munta (muntlig tentamen) som examinerade oss på allt från denna termin: kirurgi, ortopedi, urologi, anestesiologi, radiologi, onkologi och rättsmedicin.

Tankar om kursen
Innan kirurgkursen började i höstas, gick jag länge runt och fruktade hela denna termin och hade ganska låga förväntningar om kursen. Har aldrig tänkt att jag ska hålla på med någon kirurgisk specialitet, då jag haft ganska mycket problem med fobi för blod. Svimmat x antal gånger i samband med blodprovstagning, till och med vid kapillärt blodprov (stick i fingret) på mig själv, men likväl under operationer (t.ex. förlossning).

När kursen väl kickade igång, var det full fart framåt och till min stora förvåning oerhört kul, vilket gav mig mindre tid och energi till att grubbla över min rädsla för blod. ”Think less, do more” funkade bra för mig. Det ihop med att man står i sin professionella roll och konstant utsätts för blod och liknande situationer, har också hjälpt mig att överkomma blodfobin. Andra tips är att följa olika medicinska instagramkonton eller kolla på olika videoinspelade operationer på Youtube, för att vänja hjärnan.

Om jag blickar tillbaka på hela terminen, måste jag erkänna att detta varit den klart bästa terminen på läkarprogrammet hittills. Tydlig peak. Genomgående givande praktik, närvarande kursledning, toppen handledning och kursupplägg. Hela 12 veckors praktik som varit oerhört utvecklande och utmattande. Jag har aldrig varit så trött som nu, men jag har heller aldrig känt mig så full av användbar kunskap som nu. Att slutexaminationerna dessutom ägde rum innan jul, är ytterligare ett plus i kanten. Trots att vi enbart fick en helg på oss att plugga. Allt för att äntligen kunna vara helt ledig under jul och nyår.

Nackdelarna med kursen har varit de korta placeringarna (ny praktik varje vecka), vilket innebär ny arbetsplats, ny handledare och ny specialitet varje vecka. Därav känner jag mig nästan helt socialt inkompetent såhär runt årsskiftet. 😅Sedan att vi endast har slutexamination, och inga checkpoints under terminens gång, känns också väldigt riskabelt och stressigt. Fler examinationer under terminen, skapar både mindre stress och ger förutsättningar att nå ett ännu bättre slutresultat tror jag.

Allt som allt, toppenkurs där det är tacksamt att vara läkarkandis på, då man får göra så mycket praktiskt och verkligen känna att man fyller någon funktion. Har fått lägga stygn, borra och skruva i ben, intubera en patient och mycket mycket mer. Tacksam och nöjd lämnar jag därmed kirurgterminen bakom mig och blickar framåt på nästa kurs: TRAUMATOLOGI! Mer om det i ett annat inlägg.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier