Hudkursen – dermatologi och venereologi
❗️Varning för känsliga bilder❗️
I måndags gick hudkursen av stapeln för hälften av klassen (SöS och Danderyd), medan andra hälften (Karolinska Solna och Huddinge) läser infektionskursen. Hudkursen äger rum under tre veckor på Karolinska sjukhuset Solna, och är ett delmoment i den större kursen Klinisk medicin, som vi läser under hela termin 5 och 6.
8:00 droppade vi in, en efter en, på hudkliniken KS Solna. Till min stora förvåning kastades vi direkt in på kursens första seminarium med tema hudkirurgi. Detta ägde rum på grisfötter som placerades ut på olika stationer, där vi lärde oss att utföra t.ex. lokalbedövning, kyroterapi (frysning) och stansbiopsi. Med en blandning mellan avsky och förtjusning, lärde vi oss i alla fall en hel del.
Hudspecialiteten
Dermatologi = läran om hud och dess sjukdomar
Venereologi = läran om könssjukdomar (STI)
I Sverige och många andra länder ingår dermatologi och venereologi i samma specialitet för läkare. Det innebär att om du väljer att specialisera dig inom venereologi, blir du per automatik också en dermatolog, och vice versa.
Vad ingår i hudkursen?
Mycket ska hinnas med på tre veckor och jag tror därför detta kommer bli en ganska så intensiv kurs.
- Mottagningspass dermatologen – Patienter som söker för ex. psoriasis, eksem, sår…
- Bedsiderond – Inneliggande patienter med allvarligare hudåkommor.
- Mottagningspass SESAM – Patienter som söker för misstanke om sexuellt överförbara sjukdomar, ex. klamydia, gonorré eller HIV.
- Seminarier – praktiska som teoretiska; hudtumörer, hudinfektioner, STI osv.
- Föreläsningar
- Tenta
1 kommentarer