PIL – allmänt

PIL (prov- och intervjubaserat urval för läkarprogrammet) är ett alternativt urval som KI tillämpar. Ungefär 1/3 av de nyantagna läkarstudenterna kommer in via PIL.

Innan jag börjar dela med mig av min ’PIL-resa’ som är tänkt att bestå av tre delar, vill jag förtydliga att jag inte antogs via det alternativa  urvalet, så om ni vill läsa om PIL från någon som lyckades ta sig in via det sättet bör ni gå in här och här. På KI:s hemsida kan ni även läsa mer om det alternativa urvalet PIL respektive TAPIL som gäller för tandläkarprogrammet. Annars är läkarstudent.se legendarisk och där finns olika trådar som bland annat diskuterar PIL. Under ansökningsperioderna besökte jag nog i snitt denna sida en gång om dagen.

Jag hade absolut inga funderingar på att göra PIL fram till i våras, när jag var och skuggade en läkarstudent på KI och fick höra mer om det. Efter skuggningen kände jag mig säkrare på att KI var det enda rätta valet och att jag bör göra PIL för att öka mina chanser att komma in. Dessförinnan, velade jag mycket mellan mina val och KI kändes inte självklart. Så jag hade bara hoppats på att komma in via mina betyg men hade såklart mina tvivel.

Hur är PIL upplagt?
PIL består av två olika delar: begåvningstest + levnadsbeskrivning och intervjuer (2 st), men de två förstnämnda görs vid ett och samma tillfälle. Du måste bli ’godkänd’ på testet och levnadsbeskrivningen för att ta dig vidare till intervjuerna. Och efter intervjuerna ger dem dig ett meritvärde som i relation till de andra PIL-deltagarna avgör om du blir antagen eller ej. Meritvärdet är endast giltigt en gång, till skillnad från HP-resultatet som är giltigt i fem år. Det innebär att du inte kan komma in via PIL med ett PIL-resultat från föregående terminen.

Hur gör man då för att gå denna väg?
Förutsättningar för att kunna göra PIL är att man skrivit högskoleprovet och detta minst en termin innan man söker till PIL, då de annars inte har hunnit registrera ditt nya HP-resultat. Funderar du på att söka till PIL nästa termin, bör du alltså ha gjort HP senast denna termin. Annars måste du tyvärr vänta med PIL tills HT16.

Med hjälp av HP-resultaten rangordnar KI alla sökande och väljer på så sätt ut vilka som ska få delta i den första delen av PIL (begåvningstest + levnadsbeskrivning). Cirka 370 pers väljs ut och HP-gränsen varierar väldigt mycket, men har på sistone legat mellan 1,3-1,5. Se statistik.

Dessutom bör man innan sista anmälningsdatum ha skickat in en anmälningsblankett för PIL till KI (bör finnas på deras hemsida). Tveka inte att göra detta bara för att du tror att ditt HP-resultat inte räcker. HP-gränsen kan fluktuera väldigt mycket från år till år. Lita inte blint på statistiken.

ki-entre

/Linnea

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier