Q&A: Sabbatsår eller ej?

Läsarfråga:

Hej!
Jag funderar på att gå läkarlinjen efter gymnasiet. Just nu undrar jag om jag bör ta ett års paus eller börja på linjen direkt efter. Jag tänker på två saker: skoltrötthet och tid. Det tar ju så lång tid med läkarlinjen så man kanske borde ta en paus med skolan eller bara gå på så man blir klar.

Ett sabbatsår innebär att man efter gymnasiet tar en paus innan eventuella universitetsstudier. Under ett (eller flera) sabbatsår lämnar man alltså skolbänken, för att t.ex. jobba eller resa. Vanligast är att man jobbar en tid för att samla ihop pengar och därefter åker utomlands. Gör något du alltid drömt om, checka av något på din bucket list, flytta hemifrån och lev lite. Eller varför inte plugga någon annan kurs/program. Det brukar vara en väldigt givande period, förutsatt att du tar vara på tiden.

Personligen körde jag på direkt, dels för att jag kände mig redo för läkarlinjen och inte hade några andra planer. Överlag har jag inte ångrat mig! Däremot rekommenderar jag absolut att du som kan och vill, tar ett sabbatsår innan universitetsstudier. Speciellt om du ska köra läkarprogrammet. För det är ett långt program och är krävande på så många olika plan, alltifrån professionellt och emotionellt. Om man säger så här, du förlorar absolut inget med att ta ett ledigt år.

Alternativt kan du alltid ta en paus under läkarstudierna. På alla svenska universitet kan man som student alltid pausa studierna för att sedan återuppta dem senare. Däremot kan universitetet inte garantera att du får plats just den termin du önskar komma tillbaks på. På läkarprogrammet är det hursomhelst oerhört vanligt med uppehåll under programmet.

Varför ta en paus?

  • Upptäck livet / världen / dig själv – Efter 12 års studier kan det vara skönt och nödvändigt med en paus från studierna, för att få lite perspektiv på livet.
  • Samla på dig livs-/jobberfarenhet – Gynnsamt speciellt på läkarlinjen där du hela tiden träffar individer med olika bakgrund som du ska kunna föra en dialog med.
  • Osäker på vad du vill plugga – Är du osäker på om du vill plugga på t.ex. läkarprogrammet, varför inte ta ett sabbatsår? Inte för att du 100% kommer att bli klokare på ditt karriärsval, men det kan iaf hjälpa dig att sålla bort sådant du kanske mindre sannolikt vill göra i framtiden.

Oavsett vilket alternativ du väljer, finns det inget rätt eller fel. Vissa är supernöjda med att plugga vidare direkt efter gymnasiet, medan andra vill ha den där heliga pausen mellan gymnasiet och högskolan. Viktigt är att tänka efter vad du själv vill, och inte låta omgivningen (familj, vänner, grupptrycket) styra alltför mycket. Om du tar en paus, se till att utnyttja den tiden väl.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier