Stockholmsgeriatriken

Första dagen på VFU2 avklarad på geriatrikplaceringen. För er som inte vet vad geriatrik är, så är det ett område som behandlar åldrandets sjukdomar, m.a.o äldre patienter. Stockholmsgeriatriken är en av Stockholms geriatriska avdelningar och är en del av Sabbatsbergs sjukhus (här vårdades Olof Palme i samband med att han blev skjuten).

Jag kommer denna vecka att vara på avdelning 71, som är inriktad på ortopedi/stroke. Positivt överraskad på alla möjliga sätt. Hade inte alls höga förväntningar på geriatriken. Vanliga stereotyper kring geriatriken är bl.a. att tempot är lågt, slappa arbetstider och -klimat osv. Dock upplevde jag (ta dock hänsyn till att jag endast varit där en dag plus har minimal erfarenhet av avdelningsarbetet för en läkare i stort) inte det som beskrivs ovan. Kan snarare tycka att många sjukhusavdelningar (ex. kardiologi/endokrin) har betydligt segare tempo än geriatriken. Här tvingas man nämligen tänka rätt mycket kring varje patient, då de oftast är multisjuka med många mediciner i bagaget osv. Men jag upplever nog geriatriken som en av de trevligare placeringarna, till stor del tack vare en suverän handledare.

Sammanfattningsvis om Sabbatsberg/Stockholmsgeriatriken:

  • Centralt läge: sjukhuset ligger nära Vasaparken och Odenplan, och gångavstånd från mig.
  • Godis: att det bjussas på godis på en avdelning vid läkarkandidaternas ankomst bådar oftast gott 😉
  • Utsikt: fantastisk utsikt över staden, då sjukhuset ligger på en backe.
  • Arbetsmiljö: stort, bra lokaler med ljusinsläpp, inte i en freakin’ källare som akutmottagningarna.
  • Bra stämning: mellan arbetskollegorna, och stor fördel att det finns så många andra yrkesroller inblandade. Då flertalet patienter vistas på avdelningen pga rehabilitering av tidigare sjukdomar/skador/ingrepp, arbetar fysioterapeuter, arbetsterapeuter osv tillsammans med oss. Intressant att föra dialog med dem. 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier