papperskläder-sjukhus

Tre veckor på kirurgen ✅

6:30 – Morgonpromenad till Södersjukhuset

 

Nu är jag klar med 3 veckors praktik på kirurgen på Södersjukhuset. Totalt har vi på SÖS 5 veckors praktik inom kirurgi, uppdelat på två block. Mina första tre veckor bestod av två avdelningsveckor och en operationsvecka, medan de sista två veckorna kommer bestå av kirurgmottagning och kirurgakuten senare under terminen. 

Läs mer om upplägget på termin 7.

Dessa tre veckor har varit helt fantastiska. Allt över förväntan! Stött på fantastiska handledare, överläkare, operatörer, operationssjuksköterskor osv. Första två veckorna blev jag placerad på en kärlkirurgisk avdelning, vilket var superhäftigt. Kul att för första gången få vara på en avdelning en längre period än 1 vecka. Nackdelen är dock att kärlkirurgi är väldigt högspecialiserat och jag har därför inte fått träffa så många allmänkirurgiska patienter, som ju är det vanliga.

Operationsveckan var också helt underbar. Varje dag blev vi placerade på varsin operationssal, som var och en hade olika inriktning under dagen, t.ex. kärlkirurgi, bröst, övre/nedre gastrointestinalkanal och akutsal. Operationssjuksköterskorna ansvarar för en och samma sal under sina arbetspass, medan det kan vara olika operatörer (opererande kirurger) på varje operation. Det har varit spännande att få komma in i operationsrutinerna och följa hela förloppet inne på en operationssal (en sal förbereds –> patienten kommer in –> narkospersonalen gör sin grej & operationssjuksköterskorna gör sin grej –> operatörerna kommer in –> postoperativt omhändertagande etc). Ser fram emot min anestesivecka, då vi i stället för att stå på kirurgernas sida i en op-sal, kommer att befinna oss invid narkospersonalen på salen. 😉

Personligen är jag oerhört positivt överraskad över allt vi läkarstudenter får göra på operationerna. Jag har fått assistera på majoriteten av de operationer jag deltagit i. Då har jag t.ex. fått suturera, hålla i kameran vid laparoskopiska operationer (titthålskirurgi), ge lokalbedövning, tejpa, klippa, stapla, hålla i verktyg osv.

Tips: Tacka JA till allt! Våga fråga! Be snällt!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier