Läkarprogrammet – Del 1

Preklin, pre clinical studies, prekliniska studier, T1-4, teoretiska medicinstudier eller premed. Kärt barn har många namn. Under termin 7 skrev jag passande nog ett inlägg om preklin. Då var jag uppenbarligen glad att preklin var över och jag kan intyga att det fortfarande är fallet. Däremot kan jag småsakna termin 2 ibland.

Upplägget på de första fyra terminerna på läkarprogrammet ser ut så här:

  • Termin 1 – upptakt, cellbiologi, biokemi, metabolism, grundläggande anatomi och fysiologi
  • Termin 2 – fördjupad fysiologi (blod, endokrin, vätska, hjärta, njure, lunga, syra och bas mm) och mer fördjupande anatomi med fokus på extremiteter och tankestyrka muskler. Min bästa preklin-termin, helt klart!
  • Termin 3 – fortsatt fördjupad anatomi med fokus på inre oran och hjärnan, basal neurovetenskap med neurologi, inflammation och patologi (sjukdomslära)
  • Termin 4 – mikrobiologi, farmakologi och diagnostik samt preklin-tenta (en typ av integrering av de första två åren)

På sätt och vis var alla terminer utmanande och omfattade. Termin 1 var tuff eftersom det var första terminen och det var mycket press och stress kopplat till allt nytt. I sak, och så här i efterhand, handlade det egentligen bara om att lära sig saker utantill. (TIPS: Flashcards) Men kom också ihåg att njut av första tiden på läkarprogrammet. Ganska fort började jag identifiera mig som en läkarstudent.

Termin 2 var kul på många sätt! Medicin blev konkret och vi fick lära oss om vitala organ som verkligen spelar roll för den omedelbara överlevnaden. Känslan inför mötet med anatomin blev en sval historia samtidigt som alla fysiologilabbar var superroliga! Jag minns speciellt en lab när jag andades i en påse som ackumulerade koldioxid. Jag fick ont i huvudet efter och minns att mitt blod blev surt.

Tredje terminen började rätt soft för att sen avslutas med en fruktansvärd tenta -patotentan. All sjukdomslära, inflammation och framför allt cancer var svårsmält på så korta tiden. Obduktionerna var läskiga men värdefulla. Minnena sitter som inristat på näthinnan.

Sista preklin-terminen var helt okej och det kändes rimligt att lära sig om bakterier, virus och mediciner. Farmakologin var kul för det blev en integrering av alla system och hela kroppen. Diagnostikkursen var en naturliga brygga från preklin till klin. Det var spännande att lajva doktor. Undersökningstekniker, utredningar, labprover och diagnosticerande var centrala teman. Efter två år avslutades hela preklin med en meegastor tenta -preklintentan! Vad som helst kunde komma på tentan från de första två åren. Jag och min kompis Carl plugga stenhårt en vecka efter nyår och det gick vägen. Jag tror rättningen av tentan var snäll.

I nästa del får du mer information om medicin- och kirurgkursen. Så länge: Följ @berg_doctor! Hälsningar, Oscar

 

kistudentenoscar

kistudentenoscar

Jag heter Oscar Berg och är 28 år och kommer från Östersund. Jag läser åttonde terminen på läkarprogrammet och här skriver jag om min vardag och hur det känns att bli doktor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Ämnen