Välförtjänta pristagare

In English below

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet meddelade i dag att James P Allison från MD Anderson Cancer Center i Texas, USA och Tasuku Honjo, vid Kyoto Universitet i Japan, tillsammans får 2018 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.

James P Allison och Tasuku Honjo är två mycket välförtjänta pristagare som gjort oerhört viktiga insatser för att skapa bättre möjligheter att behandla svåra former av cancer. De har forskat kring proteiner som fungerar som bromsar för immunsystemet och därmed stoppar det från att angripa tumörceller. Genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller har årets Nobelpristagare etablerat en helt ny princip för cancerbehandling. Deras forskning har lett till utveckling av flera behandlingar för cancer, under det som ofta beskrivs som immunterapi.

Eller som Nobelförsamlingen uttrycker det i sin motivation:

“Allisons och Honjos forskning har öppnat dörren för att pröva och kombinera olika metoder för att hämma immunförsvarets bromsar i syfte att behandla cancer. De banbrytande upptäckterna utgör en milstolpe i kampen mot cancer.”

Läs gärna mer om pristagarna på KI:s webbplats. James P Allison besökte KI i samband med att han tog emot Sjöbergpriset 2017. Kungliga Vetenskapsakademien har lagt ut en video av den föreläsning han höll i Aula Medica vid det tillfället.

Förhoppningsvis får vi möjlighet att välkomna de båda pristagarna till Karolinska Institutet i samband med prisceremonin i december.

Nobel prize honors landmark discoveries in fight against cancer

The Nobel Assembly at Karolinska Institutet today announced to jointly award James P Allison of MD Anderson Cancer Center in Texas, USA and Tasuku Honjo, of Kyoto University in Japan, the 2018 Nobel Prize in physiology or medicine “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation”.

“Allison and Honjo showed how different strategies for inhibiting the brakes on the immune system can be used in the treatment of cancer. The seminal discoveries by the two Laureates constitute “a landmark in our fight against cancer”, The Nobel Assembly writes in its motivation.

I cannot agree more. James P Allison and Tasuku Honjo have made great strides in their efforts to create better opportunities for treating severe forms of cancer.

Read more about the prizes on the KI website. See also a video of the lecture James P Allison held at Karolinska Institutet when he received the Sjöberg Prize 2017.

I am looking forward to welcoming the two Nobel laureates to Karolinska Institutet in connection with the price ceremony in December.

0 comments

Related posts