Dags för examen!

Om ungefär en vecka, den 7 juni, är terminen för Karolinska Institutet formellt slut. Och som vanligt så här års fylls jag med en lite märklig blandning av känslor präglade av både glädje och lite vemod. Glädje när jag tänker på alla studenter som äntligen är klara med sina studier. Vemod för att terminen är slut och att det nu tar några månader innan var campus fylls med studenter igen. I vanliga fall, åtminstone…

Den här våren och försommaren har nästan allt som vi brukar räkna som normalt omvandlats till onormalt. Inga högtidliga ceremonier, inga stora festligheter i aulan och inga glada släktingar och kompisar som trängs för att uppvakta sina nyutexaminerade nära och kära.

Så oerhört värda

Det är förstås väldigt tråkigt att vi inte kan fira alla er som ägnat år till hårda studier och som nu framgångsrikt “kommit ut på andra sidan”. Ni är alla så oerhört värda alla tänkbara festligheter, hurrarop, sång och glam! Nu ersätter vi våra normala ceremonier med digitala dito. Det blir inte detsamma, det är jag förstås medveten om och har stor förståelse för. Men personalen på vår enhet för akademiska ceremonier har verkligen gjort allt för att kunna erbjuda så goda alternativ som det bara går under rådande omständigheter.

Allt är annorlunda och allt är ändå detsamma. För i sak har inget (med några få undantag) förändrats på grund av coronakrisen och pandemin. De studenter som är klara med sina utbildningar, ansöker om examen precis som vanligt. Och även om antalet kan påverkas lite av det extraordinära läget, så räknar vi med antalet ansökningar kommer att vara ungefär detsamma. Det innebär att KI kommer att utfärda 1 500 examensbevis den närmaste tiden. KI:s handläggare på enheten för antagning, examen och disputation kommer – liksom alla år – prioritera att få fram detta officiella dokument för de studenter som tagit en examen som leder till yrkeslegitimation av Socialstyrelsen.

Extra viktigt i år

I år är det extra viktigt att just dessa studenter får ut sitt examensbevis snabbt, för att göra legitimationsprocessen så kort som möjligt. Ni förstår säkert varför. Stora delar av hälso- och sjukvården i Region Stockholm, och på många andra håll, har varit extremt belastade under lång tid. Pandemin har också lett till undanträngning av normal vård som varit möjlig att skjuta upp. Många i den ordinarie personalen inom främst slutenvården har jobbat många timmar mer än ordinarie arbetstid.

Kort sagt: Behovet av ny vårdpersonal är stort. Mycket stort. Vi måste alla göra vad vi kan så att alla ni som nu är klara med era utbildningar kan komma ut i arbete så fort som möjligt. Därför kommer KI att satsa särskilt på att snabba på handläggningen nu i år.

Fylla på med personal och kompetens

För oss på KI är det självklarheter, men det förtjänas ändå att poängtera då och då: Karolinska Institutet har en synnerligen viktig roll när det gäller att ständigt fylla på den svenska vården och samhället i stort med ny personal, kunskap och kompetens. Och vi oerhört stolt av att vi också utbildar internationella studenter. Många av dessa återvänder till sina hemländer och spelar viktiga roller där.

I tider som denna känns det extra viktigt att påminnas oss själva och vår omvärld om detta faktum.

Med detta sagt, vill jag avsluta med att…

…varmt gratulera alla studenter som är klara med sina utbildningar! Glöm nu inte att gå med i vårt nätverk för alla KI-alumner, vi vill behålla kontakten med er alla!

Ps. Precis när jag skriver detta meddelar statsminister Stefan Löfven på en pågående presskonferens att gymnasieskolor, högskolor och universitet från den 15 juni kan återgå till en mer normal verksamhet. Det kommer mer information om detta på KI:s webbplats inom kort.

 

0 comments

Related posts