student tandhygienistprogrammet

Till dig som vill läsa till tandhygienist

Varför ska du läsa till tandhygienist?

Är du en person som älskar att arbeta med människor och tycker om att arbeta praktiskt? Då kan tandhygienist vara yrket för dig. Som tandhygienist arbetar man självständigt samtidigt som man arbetar i ett team med tandläkare. I jämförelse med en tandläkare, får tandhygienister en mer ”personlig” relation med patienten där man följer deras uppväxt från barn till vuxen.

Vad behöver du läsa för att bli behörig till tandhygienistprogrammet?

Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Varför just Karolinska Institutet?

Karolinska Institutet är topprankad inom odontologi. Lärarna är pedagogiska och duktiga inom sitt område vilket är en stor fördel för alla studenter.

Fördelar med tandhygienistprogrammet?

Att vi redan från första året fick möjligheten att arbeta kliniskt och att vi i termin 6 fått möjligheten att praktisera hos folktandvården i Stockholm.

Nackdelar med tandhygienistprogrammet?

Vissa kurser kan upplevas som ”onödiga” eller att lärarna fokuserat på fel saker. T.ex. har vi läst mycket om vad implantat är för något men vi har inte fått möjligheten att träna på hur man rengör ett implantat i kliniken. Även hur man rengör kring en tandställning. Vi har läst om det, men ej fått testa i verkligheten vilket är lite tråkigt, då man lär sig mycket av att själv testa.

Finns det möjlighet för vidareutbildning?

Sveriges tandhygienistförening har kommit med förslag om att erbjuda specialistutbildning för tandhygienister. Dock är det inget som är fastställt till 100 % ännu. Men jag vet att det finns fristående kurser man kan läsa om man vill fördjupa sig inom ett område inom tandvården.

0 kommentarer

Relaterade inlägg