Myter och sanningar om sjuksköterskeprogrammet…

Går du i tankar på att du kanske skulle vilja bli sjuksköterska men inte bestämt dig för om det är värt att söka? Känner du kanske att du vill göra skillnad i arbetet med människor men inte vet vilken del av vården som tilltalar dig mest? Oroa dig inte! I detta blogginlägg tänkte jag berätta lite om vilka personligheter som lämpar sig bäst för yrket. Så kanske du får ett bättre hum för om utbildningen verkligen skulle passa dig?

Här är några vanliga kommentarer jag fått höra från människor i min närhet som själva varit intresserade av att bli sjuksköterskor men av olika anledningar valt något annat:

”Å, så roligt med sjuksköterska,
men jag skulle aldrig klara av att se blod!”

”Vad fint att du vill hjälpa
människor, men blir du inte trött på att alltid bara finnas till för andra
?”

”Jag tänkte att jag skulle vilja bli sjuksköterska, men jag vet inte om jag är rätt person för det. Det är ju så mycket lidande och så mycket död. Ja, jag skulle nog inte klara det. Sen så är det ju så dåligt betalt”

”Sjuksköterska hmm… men då jobbar du ju inom vården resten av ditt liv…?”

Det här är bara ett axplock av funderingar… Jag tänkte att jag istället för att besvara dessa kommentarer ska försöka mig på att besvara vem du bör vara för att du ska kunna bli en bra sjuksköterska. Det finns såklart inga måsten eller krav, men en professionell sjuksköterska bör bland annat kunna:

-…visa förståelse för att människor är olika.

-…visa en nyfikenhet för sånt som är annorlunda en själv.

-…visa empati och medkännande med andra människor.

-….vara ödmjuk mot sig själv och andra. (Det är inte nödvändigtvis du själv som alltid har rätt!)

-…vara noggrann, det vill säga att undvika att slarva. (Bättre att dubbelkolla en extra gång att du gjort rätt!)

och sist men inte minst…

-kunna vara en bra samarbetspartner! Du har mycket ansvar och med det ansvaret skall du fördela arbetsuppgifterna på de som jobbar i ditt team. Det är många som glömmer bort det men sjuksköterskan är den som leder teamet. Det är till exempel sjuksköterskan som har ansvaret för att förmedla patientens behov till läkarna så att de kan ta ställning till lämplig behandling och när de valt ut behandling så är det återigen sjuksköterskans ansvar att se till att patienten får den behandling som de valt ut. Det ställer krav på att vara lyhörd inför patienten och ha en god samarbetsförmåga med andra…

Har du de här egenskaperna är du troligtvis väl lämpad för sjuksköterskeprogrammet. Oroa dig inte för pengar, blod eller långa arbetspass. Allt sånt löser sig med tiden när du hittat din arbetsplats som du trivs på och det kan ta lite tid. Det viktigaste är att du väljer en utbildning som faktiskt talar till dig! 

Lycka till i navigerandet!

PS. Har du frågor om läkarprogrammet och undrar lite mer vad som skiljer en sjuksköterska från en läkare? Spana in inlägget som min bloggkollega Betül har skrivit. Betül är utbildad sjuksköterska på KI som nu pluggar andra terminen på läkarprogrammet och vet det mesta! Länken hittar du här https://blog.ki.se/studentbloggen/2022/09/30/varfor-blev-du-lakarstudent/

/Johanna 

Johanna sjuksköterskestudent

Johanna sjuksköterskestudent

Jag läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet och är som mest intresserad av hälsa och sjukvård ur ett globalt perspektiv. När jag var liten var min största dröm att få åka någonstans inom Centralafrika och upptäcka den naturrika regnskogen. Nu, 20 år senare är jag påväg att ta mitt första kliv utanför Europa och till Uganda med KI's hjälp och min dröm har (nästan) gått i uppfyllelse. Jag är väldigt intresserad av utbildning och undervisning så har du några som helst frågor om sjuksköterskeutbildningen eller studentlivet på KI är det bara att skriva till mig. Vi hörs!

0 kommentarer

Relaterade inlägg