Vad kan man jobba med som sjuksköterska? Del 2

Hej!

I del 1 så gick jag igenom jobb där sjuksköterskor jobbar kliniskt, det vill säga att de jobbar praktiskt och med patienter. Kliniskt arbete bedrivs inom många områden men de vanligaste är på sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, andra typer av boenden eller inom hemtjänsten. Det finns även många andra kliniska uppdrag som jag inte tänker gå in på nu (de får ni istället läsa om i del 1). Istället för kliniskt arbete kommer jag att prata lite mer om alternativa karriärvägar som sjuksköterska. Det här inlägget är för dig som kanske inte känner dig så lockad av att jobba med patienter på sjukhus eller vårdcentral resten av din karriär utan är mer intresserad av sjukvården som organisation i olika sammanhang. Då kan du bland annat jobba inom:

-Akademien, som forskare, universitetslektor, adjunkt med mera.
-Internationella organisationer såsom röda korset, UNICEF, läkare utan gränser…
-Ideella organisationer som finns i Sverige (exempelvis fackförbund)…
-Privata företag som anställer sjuksköterskor för att driva igenom projekt av olika slag
-Egenföretagsamhet där du som din egen chef själv bestämmer vilka regler som gäller.

Så hur väljer man arbete då?
Universitetet är bara början. Det är när du blir färdig med din utbildning som du står inför det kanske svåraste valet. Du kanske frågar dig vilket arbete du ska välja för att trivas med dig själv och din karriär?
Här kommer lite tips kring hur du kan tänka för att göra det lättare för dig när du ska välja:

-Påminn dig själv om vem du är, vad du gillar, vad som är dina styrkor/svagheter med mera. Är du en driven person som trivs bäst i ditt eget sällskap? Då kanske du passar som ledare eller egenföretagare.

-Vad tycker du verkar roligast att göra? Är du intresserad av att undervisa, forska eller kanske projektleda? Det är bara du själv som sätter gränserna för vilket område/arbetsplats du söker dig till.

-Prata med vänner, kollegor och kurskamrater och bolla idéer så att du kan upptäcka vad som du tycker verkar roligt.

-Sist men inte minst. Att byta jobb betyder inte att du misslyckats. Det betyder bara att du gör samhället en tjänst genom att se till att du själv trivs med din arbetsplats!

Hoppas att inlägget kunde hjälpa dig lite på vägen och lycka till i navigerandet av ditt framtida arbete!

Allt gott,
/Johanna


Johanna sjuksköterskestudent

Johanna sjuksköterskestudent

Jag läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet och är som mest intresserad av hälsa och sjukvård ur ett globalt perspektiv. När jag var liten var min största dröm att få åka någonstans inom Centralafrika och upptäcka den naturrika regnskogen. Nu, 20 år senare är jag påväg att ta mitt första kliv utanför Europa och till Uganda med KI's hjälp och min dröm har (nästan) gått i uppfyllelse. Jag är väldigt intresserad av utbildning och undervisning så har du några som helst frågor om sjuksköterskeutbildningen eller studentlivet på KI är det bara att skriva till mig. Vi hörs!

0 kommentarer

Relaterade inlägg